SMOTRA PRILIKA DA RECITATORI PRIKAŽU SVOJ TALENAT

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opštinska smotra recitatora biće održana sjutra na sceni Centra za kulturu sa početkom u 18 h. Ovo je 24-ta tradicionalna manifestacija, koju organizuje beranski Centar za kulturu na kojoj će se predstaviti 29 takmičara iz osnovnih i srednjih škola iz našeg grada.

“Smotri su predhodila školska takmičenja, na kojima su izabrani najbolji recitatori/ke koji će učestvovati na Opštinskoj smotri. Recitovanje je ubjedljivo, upečatljivo, jasno i živo čitanje poezije tako da ćemo, na sceni imati umjetničko kazivanje najljepših stihova koje su izabrali mentori. Recitovanje se danas smatra stvaralačkim činom, gdje je važna prirodnost i sugestivnost kazivanja ”, istakla je urednica kulturno-umjetničkih programa ove ustanove Gorica Ćulafić.

Recitatori se takmiče u tri kategorije – prvu čine učenici/ce od prvog do petog osnovnih škola, drugu takmičari/ke od šestog do osmog razreda osnovnih škola dok su u trećoj kategoriji srednjoškolci.

“Od ukupno 29 takmičara, u prvoj kategoriji se takmiči njih 8, u drugoj 9 i trećoj 12 recitatora”, kazala je Ćulafić.

Kriterijumi prema kojima će stručni žiri  izabrati najbolje su akcenat, dikcija, subjektivni i emocionalni doživljaj, kao i izbor pjesme prema polu i uzrastu.

“Žiri će odabrati po troje najboljih recitatora u svim kategorijama, a samo prvoplasirani  će biti predstavnici na Državnoj smotri koja će, početkom juna, biti održana u beranskom Centru za kulturu”, kazala je Ćulafić.

Ona je dodala da je za 24 godine održavanja Opštinske smotre na sceni Centra za kulturu nastupilo preko 800 učesnika, kako u takmičarskom tako i u revijalnom dijelu. Program će ove godine obogatiti i oplemeniti učešće učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje i mališana iz Javne predškolske ustanove “Radmila Nedić”.

Slađana Piper/Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

PROČITAJTE JOŠ:

Share.

About Author

Leave A Reply