RAZRAĐEN DUP LIJEVA OBALA LIMA: ZGRADA ZA PENZIONERE, DJEČIJI VRTIĆ, ZGRADA ZA MEDICINSKE RADNIKE, CENTAR ZA KULTURU, NASTAVAK ZAOBILAZNICE…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parcela na kojoj će biti izgrađena zgrada za beranske penzione nalazi se na atraktivnoj lokaciji, u okviru DUP-a lijeva obala Lima.

Potpredsjednik opštine Berane, Marko Lalević, saopštio je da je u blizini nove stambene zgrade za naše najstarije sugrađane planirana izgradnja novog dječijeg vrtića i zgrade za medicinske radnike, a da će  pored njih proći nastavak ulice Slobode i mira – zaobilaznice i izgrađen most koji će spajati Hareme i lijevu obalu Lima.

“Parcela za novu zgradu penzionera površine je 1.014 metara kvadratnih, bruto građevinska površina za izgradnju je 1.521 m², spratnost je 5+3. Za stanove je predviđeno 915 m², dok su u prizemlju zgrade planirane prostorije dnevnog centra za penzionere. Kad sve to bude završeno, imaćemo jedan reprezentativan objekat kojim će penzioneri biti zadovoljni”, kazao je Lalević.

On je pojasnio koje aktivnosti čekaju lokalnu upravu kako bi došlo do realizacije ovog projekta.

“Opština, odnosno njene nadležne službe su krenule u izradu parcelacije po DUP-u. Zatim slijedi procjena parcele, traženje prethodne saglasnosti ministarstva za otuđenje nepokretnosti, donošenje odluke Skupštine opštine o dodjeli parcele za tu namjenu, kao i još jedne odluke SO-e o oslobađanju od komunalija što će biti učešće Opštine Berane u planiranom iznosu za izgradnju objekta”.

Lalević je podsjetio da je ugovor o sufinansiranju izgradnje stambenog objekta za penzionere u Beranama potpisan 2008. godine.

“Sredstva u iznosu od 120.000 eura, koje je Fond PIO prebacio na račun Opštine Berane, prethodna vlast je nenamjenski potrošila i tih para nema u budžetu. Kako bi ispoštovali naše obaveze prema penzionerima i Fondu PIO, Opština Berana će pored 120.000 eura koje su, još jednom podsjećam, neplanski utrošene morati da izdvoji isto toliki iznos novca, što znači da penzionerima dugujemo 240.000 eura”.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac i potredsjednik Marko Lalević nedavno su održali sastanak sa predstavnicima dva udruženja penzionera u Beranama, Milankom Radenović, Mićunom  Babovićem i Jovicom Markovićem. Na sastanku su razmatrani dalji koraci vezani za realizaciju projekta izgradnje zgrade za penzionere.

Foto: Opština Berane

“Povod za poziv čelnicima dva beranske udruženja penzionera je bio taj što je prije dvadesetak dana Vlada Crne Gore usvojila izmjene i dopune DUP-a lijeva obala Lima. Izbor lokacije za zgradu bio je najveći problem. Lokacija je trebalo da bude u vlasništvu Opštine, da zadovoljava određene parametre iz DUP-a, pošto je u ugovoru pisalo da treba da bude izgrađeno 12 stanova i da treba da zadovolji određenu spratnost. Da bi Opština ispunila tu svoju obavezu morali smo da pristupimo izmjenama DUP-a lijeva obala Lima”, rekao je Lalević i optimistično najavio da očekuje da će se do sredine marta krenuti u izradu projektne dokumentacije za zgradu penzionera.

On je dodao da je u prvom dijelu ovog plana predviđena i izgradnja nove zgrade Centra za kulturu.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply