PROMOVISAN GODIŠNJAK ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deseti broj Godišnjaka za istraživanje genocida, čiji su izdavači Muzej žrtava genocida iz Beograda i Spomen muzej „21. oktobar“ u Kragujevcu, promovisan je u galeriji Polimskog muzeja.

Prema riječima dr Veljka Đurića – Mišina, glavnog i odgovornog urednika Godišnjaka, riječ je o publikaciji koja objavljuje istraživačke radove na temu zločina genocida nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i nad Jevrejima i Romima.

„Godišnjak se predstavlja javnosti svake godine 22. aprila, na dan koji podsjeća na proboj posljednjih zatočenika koncentracionog logora Jasenovac iz vremena NDH 1941-1945. godine. Zahvaljujući saradnji sa Eparhijom budimljanko- nikšićkoj, projekat istraživanja genocida proširen je i na Crnu Goru“, kazao je Đurić.

Govoreći na promociji, docent dr Budimir Aleksić istakao je da deseti broj Godišnjaka donosi zanimljive i vrijedne istraživačke radove iz dva svjetska rata, objavljuje arhivsku građu, radove iz oblasti muzeologije, kao i polemičke osvrte.

„Ono što se naročito tiče nas na prostoru limske i plavsko-gusinjske doline, kada je riječ o tematici obuhvaćenoj ovim Godišnjakom, jeste pitanje istraživanja genocida u selu Velika kod Plava, koji su 28. jula 1944. godine počinili pripadnici nacističkih divizija „Princ Eugen“ i „Skenderbeg“, naglasio je Aleksić i dodao da se konačno i u Crnoj Gori, na institucionalni način, počelo baviti istraživanjem zločina.

Na promociji je govorio i dr Vasilj Jovović, istoričar, čiji je rad na temu stradanja blizu 500 nedužnih ljudi, žena i djece u selu Velika objavljen u najnovijem broju Godišnjaka.

Promociju  je organizovao Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

Share.

About Author

Leave A Reply