POSLJEDNJA “BUBA” SILAZI SA TRAKE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Njemačka kompanija Volkswagen obustaviće ove sedmice proizvodnju posljednje verzije modela „Buba“ Beetle, u fabrici u meksičkom gradu Puebla.

Ta odluka znači kraj puta za vozilo koje je simbolizovalo mnoge stvari od 1938. godine kada je prva „Buba” proizvedena.

Automobil je bio simbol poslijeratne ekonomske renesanse i sve većeg prosperiteta srednje klase, ali i primjer globalizacije, pošto je postao prepoznatljiv širom svijeta. U SAD-u je 60-ih godina prošlog vijeka postao simbol kontrakulture.

Originalni dizajn „Bube“ osmislio je austrijski inženjer Ferdinand Porsche, koji je angažovan da realizuje ideju nekadašnjeg njemačkog diktatora Adolfa Hitlera o „narodnom automobilu“, po uzoru na Fordov „Model T“ u SAD-u.

Masovna proizvodnja „Bube“ otkazana je zbog Drugog svjetskog rata. Umjesto toga, u velikoj novoj fabrici oko koje se razvio grad Wolfsburg počela je proizvodnja vojnih vozila, u kojoj su pod prisilom i u užasnim uslovima radili radnici iz cijele Evrope.

Proizvodnja nastavljena u Meksiku

Pod nadzorom britanskih okupacionih snaga, Volkswagen nakon rata ponovo postaje proizvođač civilnih automobila.

Do 1955. godine u Wolfsburgu je proizvedeno milion „Buba“, a najvažnije strano tržište za taj model postao je SAD, gdje je 1968. godine prodato 563.522 komada, 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Wolfsburgu okončana je 1978. godine sa dolaskom novih modela kao što je „Golf“, ali „Buba“ je preživjela. Proizvodnja izvornog modela nastavljena je u Meksiku od 1967. do 2003. godine, što je duže nego što se automobil proizvodio u Njemačkoj.

Posljednji primjerak unaprijeđene „Bube“ iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju poslije ceremonija u Puebli kojima će biti obilježen kraj proizvodnje.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Share.

About Author

Leave A Reply