POPOVIĆ-SAMARDŽIĆ: DELTA SOJ PRISUTAN U CG, ČEKA SE POTVRDA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori kompleksna, te da zahtijeva oprez. Epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić kazala je da u IJZ-u smatraju da je delta soj koronavirusa već prisutan u Crnoj Gori, ali da se čeka potvrdan rezultat testova, kako bi bili sigurni u to.

Galić i Popović-Samardžić su to saopštili na konsultativnom saslušanju o epidemiološkoj situaciji na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Popović-Samardžić podsjeća da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve, pa se zbog veće infektivnosti lakše prenosi.

“Jedna osoba može da zarazi pet do osam drugih osoba. Zato je opasan”, kazala je ona i najavila je da će do kraja septembra u Crnu Goru stići 100.000 doza Fajzer vakcina.

Rast zaraženih naročito na primorju

Direktor IJZ, Galić, rekao je kako su zabilježili rast broja oboljelih od korona virusa, te da je četrnaestodnevna incidencija na nivou Crne Gore 134,07. 

U poređenju s nedjeljom ranije ona je, kaže, bila oko 50.

“Neki gradovi su zabilježili još veći porast, naročito na jugu i primorju”, upozorio je Galić, uz napomenu da se na bolničkom liječenju nalazi 37 osoba..

Pojasnio je da je porast broja oboljelih očekivan, s obzirom na broj turista koji borave u našoj zemlji.

Na korona virusa, kako je rekao, prosječno testiraju 2.042 ljudi, a udio pozitivnih na taj broj je 3,62 odsto, prenosi portal RTCG.

Share.

About Author

Leave A Reply