POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas počinju sa upražnjavanjem velikog, Božićnog posta koji traje punih 40 dana, sve do Božića 2021. godine.

Prema crkvenim učenjima, Božićni post je ustanovljen radi toga da bismo se prije dana Hristovog rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tijela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg koji se javio svijetu, i da bi mu pored običnih darova i žrtvi, prinijeli naše čisto srce i želju da slijedimo njegovo učenje.

Tokom Božoćnog posta, ponedeljkom, srijedom i petkom vjernici poste na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi. Od 18. do 24. decembra, u ponedeljak, srijedu i petak posti se na vodi, a utorak, četvrtak, subotu i nedelju na ulju.

Uzdržavanje od hrane

Pod postom se podrazumijeva uzdržavanje od izvjesne hrane, pretežno mrsne, i pića na izvjesno vrijeme. Postoji nekoliko stepeni posta:

  • Kada jedanput u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno nekuvanu, suvu – tzv. suhojedenje;
  • Kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan, ali kuvanu u vodi – tzv. post na vodi;
  • Kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije – ovo je tzv. post na ulju i vinu;
  • Kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana – tzv. post na ribi.
  • Za vrijeme posta se uzdržavamo od upotrebe mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka i jaja, na za to određeno vrijeme.

Izvor: Mondo

Share.

About Author

Leave A Reply