OTVARANJEM KBC-a U BERANAMA I KOTORU GRAĐANI DOBIJAJU BRŽU I BOLJU USLUGU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Transformacijama opštih bolnica u Beranama i Kotoru u kliničko-bolničke centre unapređuje se zdravstvena zaštita i usluga građanima čini brža i bolja, poručio je premijer Dritan Abazović.

On je na konferenciji za medije istakao da se po prvi put u Crnoj Gori kliničko-bolnički centri otvaraju van Podgorice.

“Pokušaćemo da malo napravimo disperziju i uz zahvalnost Ministarstvu zdravlja, da napomenem da su se brojne investicije već sprovele – završeno je renoviranje šest hitnih pomoći, a još pet će biti završene u kratkom roku”, rekao je Abazović.

Uz nove bolničke centre, zdravstvo je, naglasio je premijer, dobilo prioritet kada je u pitanju rad Vlade.

“Crna Gora sada ima tri kliničko-bolnička centra. Kako budemo pravili bolnice, omogućiće se i zapošljavanje specijalizanata i tako unaprijediti i zdravstvena zaštita”, poručio je on.

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, kazao je da se vrši decentralizacija i omogućava brža zdravstvena zaštita.

“Značajno je da su već pokrenute investicije i da se u narednih pola godine završavaju aneksi za angiosale, mamografi su već pušteni u rad…”

Ocijenio je da je 1.440.000 pregleda godišnje veliko opterećenje za Klinički centar Crne Gore.

“Ovo nam je pokazatelj da smo na svim nivoima krenuli sa ozbiljnim reformama i podizanjem nivoa i kvaliteta usluga”, istakao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Vlada, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, pokazala je ozbiljnu odgovornost prema zdravstvenom sistemu.

Foto: gov.me

“Vrlo brzo dolazi preko 160 specijalizanata i subspecijalizanata, što će značajno osnažiti naš sistem. U ovoj godini smo opredijelili još 200 specijalizacija i dodatan broj subspecijalizacija što znači da ćemo imati i u tim centrima značajan broj kvalitetnih kadrova”, saopštio je Šćekić.

Upitan da li imaju dovoljno kadra, on je rekao da te bolnice već funkcionišu na vrlo značajnom nivou i da kadra ima.

“Ali to je proces i on tek treba da se unapređuje i usavršava. Siguran sam da će usluga biti mnogo dostupnija, brža i da ćemo stvoriti šansu za usavršavanje i približavanje zdravstvene zaštite naših građana na sjeveru i jugu”, saopštio je Šćekić.

Foto: gov.me

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović saopštio je da transformacija OB Berane u KBC predstavlja snažan zamajac i veliki korak na putu zaustavljanja odliva kadrova i iseljavanja stanovništva iz te opštine.

“Otvoriće se nova radna mjesta ne samo u Kliničkom centru, nego i u drugim sferama naslonjenim i povezanim sa pružanjem zdravstvenih usluga. Vjerujem da ćemo stvoriti bolje mjesto za život ne samo sa ovim projektom već i sa mnogo drugih koji su u planu”, rekao je Todorović.

Foto: gov.me

Direktor OB Berane Milorad Magdelinić saopštio je da se Crna Gora uspješno izborila sa pandemijom koronavirusa formiranjem kovid centara na sjeveru i jugu države, uz značajnu ulogu KCCG-a.

Share.

About Author

Leave A Reply