OB BERANE: KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI DR BAKIĆA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Opštoj bolnici (OB) Berane danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti čuvenog beranskog hirurga, dr Milorada Bakića, koji je skoro čitav radni vijek proveo radeći u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na komemorativnoj sjednici, kojoj su prisustvovali svi ljekari zajedno sa medicinskim osobljem Opšte bolnice i porodica doktora Bakića, govorio je direktor ove zdravstvene ustanove dr Budimir Dabetić, koji je naglasio da je „doktor Bakić bio jedan od onih hirurga koji je u operacionoj sali naše bolnice uradio više od 12 hiljada operacija, među kojima su bile i one koje spadaju u red najkomplikovanijih u hirurgiji“.

Dodao je da su pet decenija njegovog prisustva u beranskom zdravstvu bile decenije sigurnosti zdravlja naših sugrađana i šire, ali i sigurnosti mlađih ljekara i medicinskog osoblja ove ustanove.

„Bio je posvećen zdravlju ljudi. Za njega je pacijent bio svetinja, pa je svaka uspješna operacija bila i njegova radost. Rodbina bolesnika je imala puno povjerenje u dr Bakića, jer su znali da su znanje dr Milorada i njegove zlatne hiruške ruke sigurnost koja je u medicini najvažnija. Godine koje su mu omogućile da ode u zasluženu penziju nijesu ga odvojile od operacione sale. Nastavio je i dalje da brine o zdravlju našega stanovništva. Za njega je hiruška sala bila drugi dom, a često, moramo priznati, i sopstvena kuća. Biti u hiruškoj sali sa njim značilo je da ćete uvijek naučiti nešto novo, sticati samopouzdanje, sigurnost, i nemogućnost da pogriješite“, istakao je direktor Opšte bolnice Berane.

Dabetić je kazao da je doktor Bakić o pacijentima brinuo, bez obzira ko je i odakle je, od samog prijema do srećnog ispraćaja kući.

„Nije žalio svoje vrijeme, ostavljao je po strani i porodične obaveze da bi obišao pacijenta i danju i noću. Da isprati tok liječenja, ljudski porazgovara i ohrabri zabrinute članove porodice i samog pacijenta. Nšta mu nije padalo teško. Bio je posvećenik hirurgije. Hirurgija je bila njegov zanat, a ljudskost njegova pripadajuća osobina, naglasio je on.

Foto: Budimir Dabetić

Poručio je da su beranska bolnica i njen kolektiv ostali bez dragog kolege, vrhunskog hirurga i sjajnog čovjeka. Na onaj svijet otišao je, kako je kazao, neočekivano, jer je do prije mjesec dana bio sa mladalačkom energijom u hiruškoj Sali.

„Odlaskom dr Bakića gubi njegova porodica, supruga Mira, pedijatar, ćerke Ivana, ljekar i Jelena, profesor; braća, prijatelji, nenadoknadivo beranska hirurgija i crnogorsko zdravstvo u cjelini”.

“Nedostaje i jutros na ovom kolegijumu, ali osluškujemo njegove korake hodnicima bolnice, čujemo njegove blage riječi i osmijeh u operacionoj sali. Hiruški skalper dr Bakića neće i ne može nikada zarđati. On je u njegovim rukama uvijek bio zlatan. Kao takav će biti i vječan. Taj skalper obavezuje i sve nas. Zato, u našim sjećanjima ostaje uspješan, bogat, profesionalan i etičan život čovjeka koji je bio posvećen ovoj ustanovi, nama zaposlenima, i svim sugrađanima“, rekao je Dabetić.

On je izrazio vječnu zahvalnost dr Bakiću za decenije profesionalnog rada u Opštoj bolnici u Beranama.

„Doprinosio je velikom ugledu i dobroj tradiciji beranske hirurgije i našega grada. Njegovim  odlaskom preuzimamo obavezu da baštinimo dobru tradiciju beranskog zdravstva kome je dr Milorad posvetio svoj život, ali i da ne budemo zaboravni prema velikanima kakav je i dr Bakić. Ostajemo mu vječni dužnici“, poručio je direktor OB Berane.

Doktor Dabetić je u ime rukovodstva Opšte bolnice i svih zaposlenih, porodici doktora Bakića iskazao saučešće uz poruku da oni mogu biti ponosni na njegov životni i profesionalni put.

„Smrt je samo seoba. Naš dragi Baka se preselio u onu nebesku hirušku salu u kojoj su i njegovi veliki učitelji. Neka je vječna slava i hvala našem uvaženom doktoru Bakiću!“, zaključio je u svom obraćanju dr Budimir Dabetić.

Doktor Milorad Bakić, preminuo je prekjuče, u 74. godini, u Beranama, a sahranjen je juče na groblju u selu Zabrđe, u Andrijevici.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply