NVO “SJEVERNA ZEMLJA”: KROZ PROJEKTE DO NOVIH SAZNANJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana realizuje dva projekta pod nazivom „Kada znaš možeš lako do Evropske unije“ i „Robotika – pogled u budućnost“, koji imaju za cilj da podignu nivo svijesti mladih o evropskim integracijama, kao i da doprinesu informatičkoj kulturi i pismenosti.

Direktor NVO „Sjeverna zemlja“ Marinko Barjaktarović, kazao je da je u toku Javni poziv za projekat „Kada znaš možeš lako do Evropske unije“.

„Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo javne uprave, a priliku da se prijave na Akademiju imaju osobe od 15 do 30 godina. Za učešće na „Akademiji evropskih integracija“, potrebno je dostaviti kratku biografiju i motivaciono pismo na našu mail adresu sjeverna.zemlja@gmail.com. Rok za prijavu je 15. mart. Kada se završi prva faza projekta, izabraćemo 15 kandidata, ali to nije definitivan broj, obzirom da imamo povećano interesovanje za prisustvo na Akademiji, tako da očekujem veći broj polaznika“, istakao je on.

Akademija će biti održana krajem ovog mjeseca, trajaće dva dana a namijenjenja je za polaznike iz 12 gradova sa sjevera naše države.

Marinko Barjaktarović, NVO „Sjeverna zemlja“

“Na Akademiji će biti riječi o evropskim integracijama, o tome šta mladi ljudi u ovom trenutku mogu da očekuju tj. koji su benefiti EU i kakve će im se mogućnosti otvoriti kada naša država pristupi Evropskoj uniji. Jedan dio predavanja ćemo posvetiti evropskim fondovima koji su mladima dostupni u ovom trenutku i proći ćemo kroz aplikacije za njih. Govorićemo i o Fondu za mlade, odnosno o razmjeni studenata i aktuelnim pozivima”, najavio je Barjaktarović.

NVO Sjeverna zemlja se bavi zaštitom životne sredine pa će tako u jednom dijelu Akademije biti govoreno i na tu temu, obzirom da je predstavnica ove organizacije članica radne grupe za ispunjenje obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

“Predavačica na Akademiji će biti Maja Pešić, koja ima bogato iskustvo u realizaciji velikog broja evropskih projekata, kako kroz projekte Opštine Berane, tako i kroz organizacije sa kojima je sarađivala”, naglasio je Barjaktarović.

Drugi projekat ove NVO, „Robotika – pogled u budućnost“, u koji je uključeno šest škola sa teritorije naše opštine, finansira Ministarstvo prosvjete.

„Kroz ovaj projekat tri gradske škole i škole iz Donje Ržanice, Šekulara i Lubnica će dobiti 33 školska robota, namijenjena za podizanje nivoa svijesti učenika o robotičkoj pismenosti. Prvo ćemo edukovati profesore kako sa njima da upravljaju, a poslije toga će đaci steći neophodne vještine za rad. Planirali smo da u centru grada organizujemo druženje na kojem će učenici svojim sugrađanima prikazati nova znanja i vještine“, kazao je Barjaktarović.

Sastanak sa profesorima informatike beranskih osnovnih škola

On smatra da je ovim projektom napravljen značajan korak ka približavanju sjevera Crne Gore i opštine Berane trendovima koji su prisutni u svijetu.

„Projektom „Robotika – pogled u budućnost“, značajno se podiže nivo svijesti naših osnovaca o primjeni savremenih tehnologija i stiču znanja koja će im omogućiti da izaberu poslove koji su traženi kako kod nas, tako i u regionu“, konstatovao je Barjaktarović.

Pored ovih projekata, NVO “Sjeverna zemlja” će realizovati još dva koja se odnose na klimu i ruralni razvoj. Kroz projekat koji se odnosi na ruralni razvoj ova organizacija će, kroz aktivnosti koje bude sprovodila, između ostalog, uz pomoć nadležnog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i zaštitu životne sredine, izraditi Strateški plan ruralnog razvoja za četvorogodišnji period.

Andrija Turčinović /Aleksandra Vešović

PROČITAJTE JOŠ:

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply