NOVO NASELJE: OD PONEDJELJKA PODJELA NOVIH KANTI ZA OTPAD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru projekta „Zelena ostrva“, koji finansira Evropska unija, a realizuje Opština Berane sa partnerima, ovih dana hiljadu domaćinstava u našem gradu dobiće dvije hiljade kanti od 120 litara za odlaganje suvog i mokrog otpada.

Prva mjesna zajednica u kojoj se sprovodi ovaj pilot projekat je Novo naselje, čiji stanovnici će dobiti na korišćenje kante zelene i braon boje, u koje će se odlagati otpad.

Tim povodom u Velikoj sali opštine Berane, održan je sastanak na kojem su projekt  menadžerka Opštine Berane Maja Pešić, direktor Komunalnog preduzeća Savo Vučetić i načelnik Komunalne policije Aleksandar Ojdanić upoznali stanovnike ove mjesne zajednice sa novom politikom upravljanja otpadom koja se uvodi u opštini Berane.

Zelene kante, za suvi otpad, namijenjene su za odlaganje papira i plastične ambalaže, a kafene kante, za mokri otpad – miješani komunalni otpad, ostatke od hrane, otpad iz vrtova, pelene…

“Građani će kante, koje su numerisane, dobiti na trajno korišćenje, a podjela počinje u ponedjeljak. Korisnici će sa Komunalnim preduzećem potpisati ugovor  i oni će biti dužni da vode računa o kantama. Obaveza svakog građanina  je da kante  postavi u svom dvorištu, nabavi i postavi kese u kojima će se sakupljati otpad. Kada dođe kamion kese sa otpadom potrebno je iznijeti  i predati  radniku Komunalnog preduzeća, koji će ih odložiti u kamion za odvoz”, kazao je direktor Komunalnog preduzeća Savo Vučetić.

On je dodao da će otpad biti odvožen jednom sedmično, subotom – mokri u velikom kamionu za smeće dok će suvi otpad, manjim vozilom, biti odvožen na reciklažu.

“Kada se izgradi reciklažno dvorište, tada ćemo reciklirati i staklo, karton i druge vrste otpadnog materijala. Postojeći kontejneri u Novom naselju biće uklonjeni, a ostaće samo oni u blizini zgrada. Kako smo se dogovorili sa stanovnicima ove mjesne zajednice, subotom će biti odvožen i biološki, građevinski i drugi otpad, koji nije predviđen za nove kante”, istakao je Vučetić.

Kroz ovaj projekat, na osam lokacija u gradu, u blizini zgrada, biće izgrađeno isto toliko zelenih ostrva, koja se sastoje od po četiri kontejnera i posebne kante za vrući otpad.

Kako je najavljeno, narednih dana, biće održani sastanci i u drugim mjesnim zajednicama koje su  obuhvaćene ovim projektom.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply