NEUSPJEŠNE PRIVATIZACIJE ZATVORILE FABRIČKE POGONE NA RUDEŠU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uništeni i devastirani objekti fabrika celuloze i papira, Polimke, Ciglane, Gumiga i Obodovog pogona u Industrijskoj zoni na Rudešu dokaz su da u Beranama nije uspjela nijedna privatizacija privrednih kolektiva u kojima je nekad radilo blizu deset hiljada radnika. Trenutno je van funkcije i Rudnik mrkog uglja, bez velikih izgleda da u jami Petnjik ponovo počne proizvodnja. U Beranama su ugašeni i nekadašnje Šumsko preduzeće, AD “Izgradnja”, preduzeće “Agropolimlje”, dok mljekara “Zora” radi minimalnim kapacitetom.

Predsjednik Opštine Vuko Todorović smatra da uzroke ovakvog stanja, prije svega, treba tražiti u činjenici da država u prethodnom periodu nije pokazala interesovanje za oživljavanje privrede u Beranama.

“Berane raspolaže izuzetnim prirodnim i drugim resursima koji nijesu stavljeni u funkciju razvoja lokalne zajednice, o čemu svjedoči i Industrijska zona na Rudešu. Očigledno je da država nije imala odgovarajuću strategiju za oživljavanje posrnule privrede, što nas je i dovelo do ovakvog stanja. Takođe je izostala i veća motivacija i zainteresovanost privrednika iz Berana da svoj kapital ulažu u otvaranje proizvodnih pogona. Ali hoću da se nadam da će se u narednom periodu stvari mijenjati nabolje”, kazao je Todorović.

Bivši beranski radnici ističu da su se dosad naslušali različitih obećanja i da umjesto toga treba ponuditi konkretne inicijative koje će doprinijeti da se Industrijska zona na Rudešu pretvori u poligon sa profitabilnim proizvodnim pogonima.

“Država se preko neuspjelih privatizacija poigrala s narodom i beranskim radnicima od kojih su mnogi otišli na onaj svijet krajnje poniženi i uvrijeđeni. Tragično je što zbog ovih nedjela i očigledne pljačke državne imovine niko nije izveden pred lice pravde”, kaže predstavnik biviših radnika Veselin Radičević, dodajući da danas u Beranama u privredi radi svega nekoliko stotina radnika.

Slično mišljenje iznio je i nekadašnji predsjednik štrajkačkog odbora radnika Mileta Šćekić, napominjući da je Berane svojevremeno bio treći grad u Crnoj Gori po ekonomskoj razvijenosti.

“Berane je nekad bilo pravi industrijski centar, a danas je jedna od najnerazvijenijih sredina u Crnoj Gori. Fabrike su uništene, a svi naši štrajkovi, koji su trajali godinama, nijesu doprinijeli da se dođe do valjanih rešenja. Zato danas Rudeš izgleda i tužno i ružno”, zaključio je Šćekić.

Tajkuni prigrabili prirodna bogatstva

Iz Udruženja Vasojevića ističu da je kucnuo poslednji čas da se Berane vrati na mjesto razvijenog idustrijskog, privrednog, turističkog i kulturnog centra na sjeveru Crne Gore.

“Najtužnije je to što je narod i dalje prinuđen da sluša priču kako će u ovoj zemlji da se živi dobro, a da se sa druge strane ništa ne radi da se pokrene neki vid proizvodnje. Zvaničnici neće da shvate da je Berane mjesto odakle se konstantno odlazi i mjesto u koje se rijetko ko vraća. Neće da priznaju da naša sela ostaju potpuno pusta i da ljudi nemaju gdje da se zaposle zato što su tajkuni za sebe prigrabili prirodna bogatstva, a uvoznički lobi sahranio privredu. Dokle više tako…”, istakli su iz Udruženja Vasojevića.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply