НБ „ДР РАДОВАН ЛАЛИЋ“ МЈЕСТО УЧЕЊА, АНГАЖОВАЊА ЗАЈЕДНИЦЕ И ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Народна библиотека (НБ) „Др Радован Лалић“ у 2022. години библиотечки фонд је обогатила са 886 публикација, а приликом њихове набавке водило се рачуна да се одржи квалитет, актуелност и универзалност библиотечког фонда.

Библиотекарка Марија Иритано, гостујући у емисији „У фокусу“, казала је да им је вриједну донацију од 462 књиге из области књижевне теорије, историје, културе, науке, филозофије, поезије и религије поклонила Народна библиотека Србије.

„Значајну и вриједну донацију од 267 књига наша библиотека је добила од браће Бранислава и Предрага Вујадиновића. Ријеч је о породичној библиотеци коју су деценијама прикупљали са својим оцем Комненом Вујадиновићем“, казала је она.

Библиотекарка Иритано је додала да Народна библиотека посједује велики број књига и часописа из 19. и првих деценија 20. вијека.

“Двије најстарије публикације штампане су 1836. године и писане су на славеносербском језику. Једна од примарних одредница библиотеке јесте посвећеност и подршка стваралаштву завичајних писаца, а један од битних сегмената ЈУ Центар за културу је издавачка дјелатност“, нагласила је она.

После вишегодишњих проблема са простором, библиотека сада располаже са шест просторија. Реновирана и технички опремљена читаоница отворена је у априлу 2017. године. Читаоница има двадесет читалачких мјеста и у њој су смјештене старе и ријетке књиге, енциклопедије, периодичне публикације…

Галеријски простор је вишенамјенски. У њему се органиизују тематске дјечје радионице, предавања, књижевне вечери и промоције књига. У галерији су смјештени легати академика Радоње Вешовића и  Маргите Лалић Терзић, као и умјетничке слике настале на међународним умјетничким колонијама које организује Центар за културу.

Иритано је поновила да је Центар за културу Беране, чија је Библиотека организациона јединица, добитник награде из области издаваштва на другом Фестивалу књиге под називом „Пази што читаш“ који је, у оранизацији Кулутурног центра „Никола Ђурковић“ одржан у Котору. 

„ЈУ  Центар за културу се на овом фестивалу представила вриједним репринт издањем „Горски вијенац“ Петра II Петровића Његоша с преводом на француски језик који је уредила Дивна Вековић. Ради се о двојезичном издању које има обиљежје непролазне вриједности, а приређено је према првом оригиналном издању које је штампано 1917. године“, казала је она.

Истакла је да пројекат под називом „Прочитај књигу“ у организацији ЈУ Центра за културу, а у сарадњи са библиотеком обухвата бесплатне годишње чланарине за ученике од првог до петог разреда основних школа општине  Беране.

Иритано ја најавила да ће традиционални литерарни конкурс за средње школе општина Беране и Андријевице, на тему „Дубоке воде су мирне“, бити расписан 13. априла, а да је књижевно вече поводом проглашења најбољих радова предвиђено за 24. април.

„Библиотеке имају суштинску улогу у друштву као мјесто учења, ангажовања заједнице и приступа информацијама. Основни задатак библиотеке је прикупљање, чување и давање на коришћење библиотечке грађе. Билиотечки фонд се обнавља и допуњује кроз куповину и поклоне“, казала је библиотекарка Марија Иритано.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply