NA PRIORITETNOJ DIONICI AUTOPUTA BAR-BOLJARE POSTAVLJAJU SE OZNAKE NA KOLOVOZU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, počelo je obilježavanje horizontalne signalizacije, odnosno postavljanja oznaka na kolovozu.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija i izvođača radova, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) objašnjeno je da se postavljaju dva sloja.

„Početno obilježavanje izvodi se bojom, kada se nanosi takozvani prajmer. Nakon toga, nanosi se hladna plastika – Spotflex, materijal koji se prvi put upotrebljava na crnogorskim putevima“, navodi se u saopštenju.

Materijal je, kako su dodali, bijele boje, a u procesu nanošenja posebnim uređajima ubacuju se staklene kuglice visokog kvaliteta, koje ostaju u materijalu nakon sušenja i daju dobru refleksiju horizontalne oznake, garantujući na taj način odličnu vidljivost.

Još jedna od specifičnosti hladne plastike su vibro-akustične karakteristike, što znači da će upozoravati vozače kada automobilom nagaze na te linije. Hladna plastika garantuje izuzetnu postojanost pri teškim uslovima saobraćaja.

„Da bi se pristupilo nanošenju hladne, odnosno tačkaste strukturalne plastike, potrebno je ispuniti određene uslove. Kolovoz treba očistiti, da bude suv i bez mehaničkih i hemijskih nečistoća, dok temperatura vazduha smije biti između deset i 30 stepeni, relativna vlažnost vazduha maksimalno 85 odsto”, navodi se u saopštenju.

Rok za završetak svih građevinskih radova na prioritetnoj dionici autoputa je 30. novembar.

Share.

About Author

Leave A Reply