MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA: NAGRAĐENA GORDANA LEPOSAVIĆ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gordana Leposavić, medicinska sestra u Centru za plućne bolesti i tuberkulozu beranskog Doma zdravlja, dobitnica je ovogodišnjeg priznanja povodom 12. maja – Međunarodnog dana sestrinstva.

“Na prijedlog odgovornih sestara naše ustanove, priznanje za 2020. godinu dodijeljeno je Gordani Leposavić, koja posvećeno, profesionalno i odgovorno obavlja svoj posao, na čemu joj čestitamo”, kazala je specijalistkinja zdravstvene njege Selveta Selmanović, naglasivši da se Međunarodni dan sestrinstva ove godine obilježava u skladu sa preporukama i epidemiološkim mjerama, bez tradicionalnog okupljanja.

Selmanović je dodala da se sestrinska profesija u doba pandemije virusom COVID-19 nalazi na prvoj liniji borbe protiv nepredvidljivog protivnika i da takva predanost radu svakodnevno traži veliku dozu požrtvovanosti, nesebičnosti i empatije u obavljanju svih aktivnosti.

“Svim medicinskim sestrama i tehničarima upućujem iskrene čestitke i zahvalnost za humanost, požrtvovanost i brigu prema drugima, uz iskrene želje da se iduće godine okupimo i zajedno proslavimo ovaj dan”, poručila je ona.

Svjetski dan sestrinstva obilježava se tradicionalno od 1974. godine. 12. maj je izabran u znak sjećanja na Florens Najtingejl, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse.

“Bez kvalitetnog rada medicinske sestre nema ni kvalitetne brige o pacijentu, kao ni dobrih rezultata liječenja. U sestrinstvu je veoma važno obrazovanje i praktična primjena stečenih znanja i vještina iz zdravstvene njege, ali je podjednako važna i komunikacija, ljubaznost i razumijevanje potreba pacijenta”, istakla  je Selmanović.

Andrija Turčinović

Share.

About Author

Leave A Reply