MEDICINSKA ŠKOLA: NOVI KABINET ZA BIOLOGIJU I HEMIJU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicinska škola „Dr Branko Zogović“ u Beranama odnedavno je bogatija za još jedan kabinet. Riječ je o prostoru opremljenom za održavanje teorijske nastave iz predmeta biologija i hemija, koji do sada nije postojao u ovoj školi. Kabinet je opremljen isključivo iz sredstava škole sa ciljem da se kvalitet nastave podigne na jedan viši nivo.

„Program reformisanih stručnih škola, koji svojim metodama i ciljevima prevazilazi doskorašnji tradicionalni način održavanja nastave, zahtijeva poboljšanje i unapređenje uslova za rad. U cilju poboljšanja kvaliteta nastave, održavanja časova iz izbornih predmeta i samog podsticanja učenika na kreativni rad bilo je potrebno izgraditi jedan višenamjenski kabinet. Kabinet je površine 40 metara kvadratnih, nalazi se u prizemlju i blizu je kabineta u kojima se izvodi praktična nastava, što omogućava frekventnost pohađanja nastave iz stručno – teorijskih izbornih predmeta, koji po programu nalažu specifične uslove i odnos prema radu“, kazao je direktor medicinske škole Žarko Raičević.

Kabinet je, kako navode iz škole, prilagođen potrebama predmeta biologije i hemije, ali i njima srodnih predmeta kao što su mikrobiologija, humana genetika, stehiometrijska izračunavanja u hemiji, Analitička hemija, medicinska biohemija i drugi.

„Projekat koji smo mi pripremili nije naišao na razumijevanje kod sponzora, pa smo opremanje ovog kabineta finansirali iz sopstvenih sredstava. U prvoj fazi projekta, čija realizacija je započeta u maju, nabavili smo stolice i klupe, a u drugoj fazi smo pristupili nabavci projektora i projektnog platna, kao i obezbeđivanju stabilne internet konekcije za profesore, kako bi nastava u svakom trenutku mogla da se nesmetano odvija. Kabinet je dobro pozicioniran i u neposrednoj je blizini kabineta za praktičnu nastavu iz predmeta biologija i hemija“, istakao je koordinator ovog projekta, profesor biologije Tomislav Celić.

U upravi škole smatraju da su opremanjem ovog kabineta doprinijeli osavremenjivanju teorijske nastave i omogućili postepen prelazak sa tradicionalnih metoda predavanja, koje uključuju tablu i kredu, na modernije metode koje se služe audio – vizuelnim pomagalima u procesu nastave.

„Djeca lakše pamte, bolje shvataju i upijaju nastavu  uz pomoć savremenih audio – vizuelnih metoda i više uče u samoj školi, što nije bio slučaj sa dosadašnjim nastavnim metodama koje su uključivale klasična predavanja uz pomoć krede i table. Osim toga, ovaj kabinet omogućava i organizovanje dopunske i dodatne nastave, kao i slobodnih i vannastavnih aktivnosti vezanih za hemiju i biologiju“, saglasni su Raičević i Celić.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply