MASKE VIŠE NEĆE BITI OBAVEZNE U ŠKOLAMA, MARKETIMA, TRŽNIM CENTRIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zaštitne maske više neće biti obaveza u školama, marketima, tržnim centrima, sportskim dvoranama, već samo preporuka, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da će od četvrtka, kada će biti saopštene nove mjere, maske biti obavezne u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu. Časovi ostaju 30 minuta dok se ne isprati situacija.

Epidemiološka situacija mnogo je povoljnija, kazala je ministarka.

“Ipak treba da budemo oprezni. Korona nas je više puta neprijatno iznenadila. Situacija je trenutno povoljna i stabilna. Imamo značajan pad oboljelih na dnevnom nivou, pad hospitalizovanih”, kazala je Borovinić Bojović u gostovanju na TVCG.

Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ove sedmice imaćemo mjere sa još jednim stepenom liberalizacije, sa upozorenjem.

“Radna grupa za ovu sedmicu već je analizirala situaciju i preporuka je da će maske ostati obavezna mjera u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu. Obavezno nošenje maski u školama, marketima, tržnim centrima, sportskim dvoanama, biće samo preporuka, a ne obavezna mjera”, saopštila je Borovinić Bojović, kako prenosi Portal RTCG.

Preporuka Instituta za javno zdravlje je da časovi ostanu još dvije sedmice 30 minuta da bi se ispratila situacija.

“Da ne bismo mijenjali djeci ukoliko dođe do pogoršanja situacije, ispratićemo kako će se nove mjere odraziti na zdravlje građana”, kazala je Borovinić Bojović.

Stomatolozi se od jeseni vraćaju u škole

Ministarka je kazala da je plan da sa novom školskom godinom učenici u 59 obrazovnih ustanova dobiju stomatološke ambulante. Ona je kazala da se očekuje rekonstrukcija tih ambulanti i raspisivanje tendera za njihovu opremu.

Dodala je da su formirali radnu grupu sačinjenu od stručnjaka iz te oblasti i predstavnika ministarstava.

Važno je, kako je istakla, i da se obuhvate i djeca u vrtićima, budući da je, kako je rekla, preventiva često zanemarena.

Share.

About Author

Leave A Reply