Marže da ne budu veće od 15 odnosno 18%

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada je usvojila informaciju o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori.

Analizom je, kako su kazali, utvrđeno da je evidentan trend rasta cijena osnovnih potrošačkih proizvoda na tržištu, što je, kako dodaju, jednim dijelom uslovljeno rastom cijena goriva na svjetskom tržištu.

“Međutim rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su hljeb, šećer, jestivo ulje, mlijeko i jaja, nije posljedica samo rasta cijena goriva. Na osnovu anaalize je vidljivo da su prosječne maloprodajne marže visoke, sa velikom razlikom u primijenjenim maržama kod različitih trgovaca, koje nijesu proizvod sadašnjeg kriznog momenta na svjetskom tržištu hrane, koliko su naslijeđene kao takve iz ranijeg perioda”, navodi se u saopštenju.

Vlada je poručila trgovcima da marže prilagode datom trenutku, kako bi se izbjegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cijena, što, kažu, nije ni u čijem interesu.

“U tom smislu, donijeti su zaključci kojima se preporučuje trgovcima u maloprodaji da obračunatu trgovačku maržu koja čini sastavni dio maloprodajne cijene ne određuju u iznosu većem od 15% za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko, odnosno ne većem od 18% za kokošija jaja”, navodi se u saopštenju.

Vakcinisanima prvom dozom u junu 50 eura

Imajući u vidu značaj vakcinacije kao najefikasnijeg načina u borbi protiv COVID-19, Vlada je usvojila Informaciju o dodjeli turističkih vaučera u iznosu od 50 eura svim građanima starijim od 50 godina, vakcinisanim prvom dozom vakcine tokom jula 2021. godine.

“Svi korisnici vaučera će tokom avgusta biti informisani putem sms poruke o mjestu i vremenskom periodu u kojem mogu iskoristiti vaučer, kao i o detaljima koji se odnose na rezervaciju hotela”, saopšteno je iz Vlade.

Smještaj korisnicima vaučera nude hoteli HTP „Ulcinjska rivijera“ a.d. i HG „Budvanska rivijera“ a.d., kao i Institut „Dr Simo Milošević“, a usluga se sastoji od dva noćenja na bazi polupansiona, dok će o periodu korišćenja biti naknadno obaviješteni.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da iz sredstava Tekuće budžetske rezerve za ovu svrhu obezbjedi 675.000 eura”, navodi se u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply