KLIZIŠTA ODNOSE PUT I MILIONE IZ DRŽAVNOG BUDŽETA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani Police pozvali su nadležne u Vladi da preispitaju zašto je došlo do brojnih ošećenja na novosagrađenom putu Berane – Petnjica i da na odgovornost pozovu sve koji su krivi za propuste prilikom realizacije ovog projekta. Oni su podsjetili da je odmah nakon završetka radova nedaleko od škole na Polici došlo do potonuća dijela asfaltne površine i da se zbog oštećenja saobraćaj na toj dionici više od godinu dana odvija jednom kolovoznom trakom. Ukazali su da ovakvih oštećenja na pomenutoj saobraćajnici ima dosta i da to stvara sumnju da izvođači radova nijesu na odgovarajući način izvršili rekonstrukciju puta Berane – Petnjica.

-Od samog starta smo govorili da put preko Police dobrim dijelom prolazi preko nestabilnog terena i da podloga na koju je stavljen asfalt nije urađena na propisan način. Da smo bili u pravu, pokazuju i klizišta koje su se nakon obavljenih radova pojavila nasred kolovoza. Takođe, postavlja se pitanje da li su i kosine iznad saobraćajnice odrađene stručno, jer nije rijetka pojava da se, usled padavina, na više lokacija zemlja i kamenje obrašavaju na kolovoznu traku. Sve to ukazuje da neko treba da snosi odgovornost za učinjene propuste, jer su se za rekonstrukciju ove saobraćajnice iz državne kase izdvojila velika sredstva. Zato pozivamo odgovorne u Vladi, koja je finansirala ovaj projekat, da konačno ispitaju o čemi se ovdje radi – istakao je predsjednik Mjesne zajednice Polica Boban Veljić, dodajući da oštećenja na putu ugrožavaju odvijanje saobraćaja.

Rekonstrukcija puta Petnjica- Berane, u dužini od oko 14 kilometara, započeta je prije četiri godine. Dosad je završena dionica od Petnjice do Budimlje, dok se očekuje da kompletni radovi budu završeni tokom ljeta. Za prvu fazu radova, koja je podrazumijevala sanaciju puta od Petnjice do lokaliteta Podvade, u dužini od 3,6 kilometara, utrošeno je 3,7 miliona eura. Ugovorena vrijednost radova druge faze rekonstrukcije puta od Podvada do Berana, u dužini od 12, 5 kilometara, iznosi 6,8 miliona eura.

Predstavnici Direkcije za saobraćaj, nadzorne službe i predstavnici kompanije „Bemaks” koja je izvodila radove obišli su prije nekoliko mjeseci klizište na Polici konstatujući da treba hitno da se urade geološka istraživanja i da se po hitnom postupku uradi projekat za sanaciju.

S druge strane, mještani Police se pitaju zašto geološka istraživanja nijesu urađena prije nego što se pristupilo rekonstrukciji puta.

-Bilo je sasvim prirodno da se prije izgradnje puta ispita zemljište, pa da se tek onda krene s radovima. Međutim, ovdje se izgleda išlo obrnutim redom, što je dovelo do ovakve situacije – naglasili su mještani.

Da na putu postoje brojna oštećenja, ukazao je i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, rekavši da nije rijetka pojava da, se pored ulegnuća kolovoza, veće količine zemlje i kamenja, zajedno sa snijegom, sruče na kolovoz.

-Posebno je zabrinjavajuća situacija u mjestu Polica gdje se, još prošle godine, otvorio veliki krater na kolovozu. To klizište je sada dodatno aktivirano, što zahtijeva brzu i složenu intervenciju, jer se već skoro godinu dana na ovom mjestu saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom. Takođe, imamo veliko klizište nedaleko od Petnjice, i to na potezu od Gusara do Podvada gdje se često angažuju građevinske mašine da uklanjaju velike količine zemlje za same ceste. Sve to ukazuje na to da se odroni moraju trajno ukrotiti, čim to vremenske prilike dozvole – poručio je Agović.

Kasni izgradnja trotoara u Budimlji

I pored obećanja, nadležne institucije još nijesu, u okviru modernizacije puta Berane – Petnjica, okončale započetu akciju eksproprijacije zemljišta radi izgradnje pješačke staze u Mjesnoj zajednici Budimlja. Mještani navode da pomenute aktivnosti neopravdano dugo traju i da oni neće dozvoliti dalju rekonstrukciju puta ukoliko ne dobiju čvrste garancije da će se kroz njihovo naselje izgraditi odgovarajući trotoari u dužini od oko dva kilometra.

-Od nadležnih institucija tražili smo da isprave propust, jer bi bez staze za pješake kroz Budimlju, koja broji preko dvije hiljade stanovnika, bezbjedonost učesnika u saobraćaju bila dovedena u pitanje. Nadležni su prihvatili naše sigestije, ali pripreme za izgradnju trotoara se ne odvijaju željenom dinamikom – naveli su mještani Budimlje.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply