IZLOŽBA RESTAURIRANIH SLIKA MIOMIRA MIŠA POPOVIĆA ZA NOĆ MUZEJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polimski muzej će ove godine, u subotu, 15. maja, izložbom restauriranih slika Miomira Miša Popovića, koja će biti otvorena u 19 časova, obilježiti Noć muzeja.

Mišo Popović je vjerovatno i najpoznatiji slikar iz ovih krajeva, poznat širom Evrope, koji je svoj legat zavještao Polimskom muzeju.

“Jedan dio slika nije bio u dobrom stanju, pa Polimski muzej u saradnji sa Opštinom Berane radi na restauraciji tih slika. Tokom prošle godine restaurirana je 21 slika, a restauraciju je uradio Živko Radović. Te slike će i biti izložene za Noć muzeja”, saopštili su is Polimskog muzeja.

Noć muzeja je manifestacija koja se pod različitim varijacijama osnovnog naziva, i u različitim terminima, ponegdje i više puta godišnje, održava u više zemalja Evrope.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom “Duga noć muzeja” i vrlo brzo je postala popularna u mnogim državama.

Osnovna ideja Noći muzeja je da se široj publici, a prije svega mladima, omogući da muzeje posjete van redovnog muzejskog radnog vremena, u vrijeme koje uobičajeno posvećuju zabavi.

Pošto su ovakve manifestacije postale popularne u mnogim evropskim gradovima, iz Francuske je 2004. godine potekla ideja da se, pored brojnih drugih, nacionalnih i lokalnih, organizuje i jedinstvena Evropska noć muzeja, uvijek u isto vrijeme – u subotu koja je najbliža 18. maju – Međunarodnom danu muzeja.

Share.

About Author

Leave A Reply