ISTORIČAR GORAN KIKOVIĆ DOBITNIK ZLATNE ZNAČKE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Goran Kiković, istoričar, autor devet knjiga, glavni i odgovorni urednik časopisa “Glas Holmije” okitio se prestižnom nagradom – “Zlatnom značkom” Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Ovo priznanje dobilo je na značaju kada se zna da su o njemu odlučivali Milovan Vitezović, Živorad Ajdačić i Zoran Avramović.

“Ponosan sam što sam dio ove lijepe priče i što sam se našao u koloni srpskih intelektualaca i boraca za srpsku stvar u Crnoj Gori, ali i svuda gdje Srbi žive. Ako je moj kvalitetan rad prepoznao veoma kvalifikovani žiri, onda je vrijedjelo biti u rovu i boriti se za pravu stvar. Mnogo istorijskih događaja koje aktuelna crnogorska istoriografija gura pod tepih ili iskrivljuje uspio sam uz dosta truda i napora da odbranim od laži. Istina se nije dala u lance vezati, a nama u Crnoj Gori ona je i danas prijeko potrebna”, kaže nagrađeni Kiković.

URUČENJE

Nagrada se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti – za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije. Priznanje je ustanovljeno 1976. godine, i dodjeljuje se pojedincima, a sastoji se od povelje – grafičkog listića i pozlaćene značke. Svečano uručenje zakazano je za 1. oktobar u 12 sati u beogradskom Narodnom pozorištu – scena “Raša Plaović” u Francuskoj 3.

Kiković je jedan od osnivača Srpskog kulturnog centra “Župan Prvoslav” – Berane, član Upravnog odbora od osnivanja, a obavljao je i funkciju predsjednika i osnivača Srpskog istorijsko-kulturnog društva “Nikola Vasojević”, dok je trenutno glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, istoriju i kulturu “Glas Holmije”, koji izlazi na srpskom jeziku i ćirilici u Beranama.

On je član izdavačkog savjeta časopisa “Srpsko slovo” iz Beograda, bio je član redakcije časopisa za obnovu srpske kulture i tradicije “Srbobran-Berane”, član je Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – Beograd, Jugoslovenske književne zajednice. Od 2. septembra 2017. godine Goran Kiković obavlja funkciju predsjednika saveza udruženja Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline.

Organizator je brojnih kulturnih događaja i tradicionalnih manifestacija – Savindanske svečanosti, Vidovdanske svečanosti, Čakorski memorijal Branka Radeva Đukić, Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce, i druge koji obilježavaju slavnu prošlost predaka, afirmišu srpsku kulturnu baštinu na prostoru Vasojevića i Crne Gore.

Share.

About Author

Leave A Reply