INTERNET NASTAVA SAD JE „KRAJNJA OPCIJA”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako je tokom avgusta organizovano snimanje časova kao rezervni plan u slučaju nepovoljnih epidemioloških uslova, onlajn nastave u septembru neće biti jer je za početak školske godine izuzetno važno da djeca fizički prisustvuju nastavi.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prosvjete na upit zašto, u skladu s rezervnim planom za koji su ranije kazali da postoji, nisu odlučili da se nastava u septembru organizuje na daljinu.

Ministar Damir Šehović ranije je u intervjuu “Vijestima” kazao da se resor prosvjete sprema za redovan početak školske godine, ali i za nekoliko alternativnih scenarija. Prije dva dana, međutim, iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) saopštili su da se početak školske godine odgađa za 1. oktobar.

Iz resora prosvjete kazali su juče “Vijestima” da nije bilo prepreke da onlajn nastava počne u septembru.

“Međutim, uzimajući u obzir da je za pojedine razrede fizički odlazak u školu izuzetno važan, naročito u početku školske godine, a da shodno ocjeni Instituta za javno zdravlje (IJZ) epidemiološki uslovi nose rizik za takav početak, ocijenjeno je svrsishodnijim da se školska godina za sve učenike odloži za mjesec dana, kako bi se eventualno stvorili povoljniji epidemiološki uslovi, a model onlajn nastave koristili kao krajnju opciju, bar kada je sami početak škole u pitanju”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na koji način se spremaju za početak školske godine i šta je do sada urađeno po tom pitanju. Ponovili su da Institut za javno zdravlje (IJZ) i predstavnici sistema obrazovanja rade na definisanju jasnih preporuka na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama.

Nastava će i u regionu početi na klasičan način, a pojedine zemlje već su spremile preporuke za početak školske godine u septembru.

Nadležni u Hrvatskoj, prema pisanju medija, završili su preporuke za djecu do četvrtog razreda osnovne škole, a nastava bi trebalo da počne 7. septembra i to u učionicama. Mjere će, kako je najavljeno, da budu poznate 31. avgusta. Najmlađi vjerovatno neće morati da nose zaštitne maske.

U Srbiji će niži razredi pohađati nastavu u prijepodnevnoj smjeni, a viši u popodnevnoj. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a sva odjeljenja koja imaju više od 15 učenika dijeliće se u dvije grupe. U školama će biti obavezno nošenje zaštitnih maski.

Share.

About Author

Leave A Reply