HRANA I FIZIČKA AKTIVNOST “DRŽE” DIJABETES POD KONTROLOM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se danas 14. novembra, sa ciljem da se skrene pažnja i interesovanje javnosti, prvenstveno na mogućnost primarne prevencije šećerne bolesti.

Viša medicinska sestra u Savjetovalištu za dijabetes beranskog Doma zdravlja Zorica Ćulafić je kazala da je u pitanju česta i ozbiljna bolest ali se može kontrolisati.

“Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1 se javlja kod mladih ljudi, nasljedna je i obično joj prethodi neka infekcija. Tip 2 nastaje uglavnom u starijim godinama i na pojavu djeluju, osim nasljednog faktora i negativno ponašanje i navike kao što su nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i psihičko opterećenje”, pojasnila je Ćulafić.

Ona je kazala da su brojne komlikacije kod dijabetičara: oštećenje vida, oboljenja bubrega, oštećenje cirkulacije, dijabetsko stopalo, oštećenje nerava…

“Da bi smanjili ove komlikacije, morate držati šećer pod kontrolom. Stoga bi bilo nužno držati se sljedećih principa: jedite redovno i ne propuštajte obroke, uzimajte hranu u manjim ali češćim obrocima, uzimajte pet do šest obroka u toku dana, jer tako izbjegavate nagle skokove šećera u krvi, jedite planiranu količinu i pravilan sastav hrane, jedite polako i žvaćite dobro”, savjetovala je Ćulafić.

Ona je kazala da važnu ulogu u kontroli ove bolesti ima hrana.

”Petina tanjira treba da bude zastupljena bjelančevinama – riba, meso, jaja, sir i ostali mliječni proizvodi. Preostalu površinu tanjira podijelite na dva dijela – jedan je sa namirnicama bogatim složenim šećerima iz žitarica i povrća. Dobro je da koristite crni hljeb, cijela zrna žitarica, obareni krompir i integralni pirinač. Drugi dio treba da bude zastupljen voćem i povrćem”, naglasila je Ćulafić.

Ćulafić je podsjetila da kretanje može zamijeniti mnoge ljekove, ali da ni jedan lijek ne može zamijeniti kretanje, kao i da treba da se pokrenete i posjetite Savjetovalište za dijabetes Berane.

“Nalazimo se u novom dijelu Doma zdravlja, na trećem spratu. U savjetovalištu možete izmjeriti šećer, krvni pritisak, dobiti promotivni materijal i stručne savjete”, kazala je Ćulafić.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti (dijabetesa) je, kao i prošle godine, “Porodica i dijabetes” sa ciljem podizanja svijesti o uticaju koji dijabetes ima na porodice i mrežu podrške oboljelima, kao i promovisanja uloge porodice u njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Tamara Babović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply