GALIĆ: MASKE OBAVEZNE SAMO U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA, KOLEKTIVNIM SMJEŠTAJIMA, JAVNOM PREVOZU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić rekao je danas da je Savjet Vlade Crne Gore usvojio mjere u borbi protiv koronavirusa koje će važiti od 8. do 22. aprila.

“Nošenje maski od danas je obavezno samo u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim smještajima, javnom prevozu. Nošenje maski u svim ostalim objektima ostaje kao preporuka”, istakao je Galić na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena epidemiološka situacija u Crnoj Gori izazvana pandemijom koronavirusa.

On je dodao da se ukida ograničenje broja prisutnih na javnim okupljanjima.

“Sve ostale mjere ostaju na snazi”, rekao je on.

Galić je kazao da će ukoliko se bude zabilježio nepovoljan trend, reagovati momentalno i da će, i prije 22. aprila, revidirati ove mjere.

“Vjerujemo u odgovornost naših građana i nadamo se da neće biti potrebe za takvim potezom”, rekao je on.

Galić je kazao da je broj oboljelih manji za oko devet procenata u odnosu na prethodne dvije sedmice.

“Takođe i broj preminulih manji je za 18,2 procenta u odnosu na prethodne dvije nedjelje”, rekao je direktor IJZ

Kazao je da je obuhvat vakcinisane djece MMR-om koja su rođena 2020. godine izuzetno slab.

“Stoga apelujem na roditelje da djecu povedu na rutinsku imunizaciju”, poručio je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović je kazala da se u Crnoj Gori na bolničkom liječnenju nakaze 22 kovid pacijenta.

“U KCCG pet, OB Bar tri, isto toliko u Pljevljima i OB Kotor. U Beranama se liječe dva pacijenta, a u OB Nikšić jedan. I dalje imamo životno ugrožene pacijente, konkretno dvije osobe u KCCG”, kazala je Radulović.

Galić je kazao da maske u školama nisu neophodne, ali da savjetuju da pogotovo rizične grupe stanovnika nose maske u zatvorenim prostorima.

“Takođe i u školama bi bilo dobro da djeca i dalje nose maske. Ukoliko u jednom odjeljenju bude jedno dijete pozitivno na koronavirus, mjere karantina biće izrečene cijeloj grupi, iz tih razloga treba biti oprezan“, upozorio je Galić.

Govoreći o najavi Svjetske zdravstvene organzacije da je pandemija na polovini, Galić je rekao da niko sa sigurnošću ne može da predvidi kretanje virusa.

“Trenutna epidemiološka situacija je stabilna, i u Crnoj Gori i u regionu. Svakako situaciju pratimo na dnevnom nivou”, dodao je on.

Na pitanje da li u bankama mora da se drži distanca i da li će i dalje biti ograničen broj stranaka koje mogu da se puste unutra, Galić je kazao da su još uvijek na snazi mjere koje se odnose na prostorne kapacitete određenih zatvorenih objekata, da bi se prorijedio broj ljudi koji mogu biti u zatvorenoj prostoriji.

Radulović je, odgovarajući na pitanje o listama čekanja u KCCG, kazala da su imali sastanak sa predstavnicima Doma zdravlja (DZ) Podgorica na koji način korigovati obim.

Ona je navela da su najopterećenije kardiologija reumatologija i endrokrinologija i da su u dvije od tih klinika za pet radnih dana, zakazana tri mjeseca.

Radulović je rekla da je KCCG komisiji koja kontroliše bolovanja prijavio 56 bolovanja koja traju duže od šest mjeseci i dodala da će biti potrebna promjena Zakona o zdravstenoj zaštiti kako bi se smanjile zloupotrebe.

Ona je kazala da su iz KCCG prošle godine otišla dva ljekara, a došlo 11.

“Razgovaramo sa još nekoliko ljekara koji bi prešli u KCCG, iz privatnog sektora i iz Srbije”, dodala je ona.

Share.

About Author

Leave A Reply