GALIĆ: AKTUELNE MJERE OSTAJU NA SNAZI, OSAM OD DESET PREMINULIH SU BILI NEVAKCINISANI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić saopštio je danas da imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji epidemioloških mjera.

“Za sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore. Aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije nedjelje”, istakao je Galić na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na kojoj je predstavljena trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom koronavirusa.

“U posljednje dvije nedjelje, broj zaraženih je opao oko 25 odsto, a zabilježen je i pad hospitalizacija za oko osam odsto. Kada se pogleda stanje od 1. avgusta do 18. oktobra, podaci IJZCG pokazuju sljedeće: Od 1. avgusta do 18. oktobra 2021. godine u Crnoj Gori je zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se 98,9 odsto. Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo. Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe. Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani. Bez obzira na to što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajednički imenilac im je to što su svi bili nevakcinisani. Najviše preminulih je između 70 i 79 godina”, istakao je Galić.

On je dodao da je aktuelna tema ovih dana Sputnjik V.

“Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao što su i saopštili, podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene. U Institutu se svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka. U skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava se svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe. Prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biće poznata u toku narednih sedam dana i to će biti konačna odluka u vezi sa primjenom ove vakcine koju dio građana uporno čeka i mi smo je obezbijedili”, rekao je Galić.

On je kazao da oni koriste vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija.

“Ali to ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost. S druge strane, Sputnjik V se koristi u 70 zemalja svijeta – od regiona, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica EU poput Mađarske. Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti”, rekao je Galić.

Radulović: 80 odsto pacijenata su nevakcinisani građani

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je kazala da se na bolničkom liječenju usljed COVID 19 infekcije ili njenih posljedica u Crnoj Gori nalazi 354 pacijenta.

Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

“To je oko osam odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 126 pacijenata. Osamdeset odsto pacijenata su nevakcinisani građani. Podaci iz naše bolnice podržavaju sve svjetske naučne studije koje ukazuju da imunizacija, u najvećem procentu, štiti od razvoja najtežih kliničkih slika. Naglašavam da su u KCCG sve češći prijemi pacijenata nakon preležane bolesti, pa se ljekari, osim protiv same infekcije, bore i protiv njenih posljedica koje su sve žešće, a to se posebno odnosi na srčane i moždane udare”, rekla je Radulović.

Po njenim riječima, pacijenti, sem respiratornih posljedica, imaju kardiovaskularna oštećenja, pa je za očekivati da i u budućnosti imamo sve više pacijenata u klinikama koje se bave ovim bolestima, a to su Klinika za bolesti srca i Klinika za neurologiju.

“COVID 19 je opasan po sebi, ali njegove reperkusije mogu da budu znatno ozbiljnije. Zato je važna vakcinacija protiv korona virusa: ona je podrška vašem postojećem imunom sistemu da se bori i, i najčešće, u konačnom i izbori protiv ove bolesti i svih naknadnih posljedica. Kada se vaš organizam umori, imunitet kog stvara vakcina je najbolji saveznik ljekara koji se bore za vaše zdravlje i za vaš život”, kazala je direktorica KCCG.

Ona je kazala da je stanje u ostalim bolnicama sljedeće: OB Bar 43, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 23, OB Berane 32, OB Kotor 29, OB Nikšić 24, SB Brezovik 41.

“To znači da je od ukupnog, trenutno opredijeljenog smještajnog kapaciteta za COVID pacijente, sada zauzeto 66 odsto”, rekla je Radulović.

Ćorić: Ministarstvo zdravlja ne želi da vakcinacija protiv koronavirusa bude posljedica pritiska već lična odluka

Slađana Ćorić, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja je kazala da je Crna Gore obezbijedila 920 hiljada doza vakcina i dodala da je bolje je da građani odu na vakcinalni punkt nego u bolnicu.

Ćorić, foto: Vlada Crne Gore

“Ministarstvo zdravlja ne želi da vakcinacija protiv koronavirusa bude posljedica pritiska već lična odluka koja proizilazi iz svijesti o očuvanju ličnog i javnog zdravlja. Ja ću vam, kao dugogodišnji ljekar koji je donedavno radio sa najtežim COVID pacijentima, reći da građani koji su na bolničkom liječenju najviše žale što se nijesu imunizovali na vrijeme. Dok se bore za vazduh koji im je sada luksuz a do juče su svaki dah uzimali zdravo za gotovo, nadaju se da će izaći živi izaći iz bolnice, sami sebi obećavaju da će se čim prije vakcinisati. U predstojećem periodu, s obzirom na to da smo konstatovali pad interesovanja za imunizaciju, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim državnim organima, prvenstveno sa Domom zdravlja, nastojaće da terenskim radom pospiješi ovaj proces”, istakla je Ćorić.

Ona je dodala da u svjetlu razgovora o imunizaciji ali i o trećoj dozi vakcine koja je nedavno preporučena opštoj populaciji ali i ranjivim grupama, treba da budemo svjesni da na tome može da se radi samo ako je država obezbjedila dovoljan broj vakcina.

“Od proljeća 2021. godine do danas, Ministarstvo zdravlja je uspjelo da obezbijedi 920 hiljada doza vakcina, a uskoro stiže još najmanje 100 hiljada doza”, kazala je Ćorić.

Po njenim riječima, u ovom trenutku Crna Gora raspolaže sa preko 375 hiljada doza vakcina.

“Od toga: Sinofarm – oko 250 hiljada hiljada, Fajzer – preko 80 hiljada, Sputnik V – 40 hiljada koje su u procesu ispitivanja, Astra Zeneka – oko pet hiljada. I, podsjećam da u Crnu Goru, kao donacija Turske, uskoro stiže i 100 hiljada Sinovak vakcina. Ovo je odličan rezultat u procesu nabavke vakcina i Ministarstvo zdravlja je zadovoljno što građani Crne Gore odavno bukvalno mogu da biraju kojom vakcinom će se imunizovati protiv korona virusa iako ih mi sve ravnomjerno tretiramo. Ovo je prilika da pozovemo i one građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju koja će dodatno ojačati njihov imunitet. Treća doza je njihova rezervna oprema za borbu protiv korona virusa jer nikad ne znate kako i uslijed čega vaš organizam može da otkaže borbu. Tada bi, umjesto vas, vakcina mogla da postigne očekivani rezultat – savladavanje bolesti i ili izlazak iz bolnice”, poručila je Ćorić.

Ona je kazala da nije slučajno što su, nažalost, svi mlađi od 40 godina koji su izgubili borbu protiv koronavirusa bili nevakcinisani.

“Još jednom, kao ljekar, molim sve građane da ne oklijevaju i da, dok su na vrijeme, pođu na najbliži vakcinalni punkt kako njihova naredna stanica ne bi bio KCCG ili neka druga bolnica u Crnoj Gori. Imunizacijom, u najvećem broju slučajeva, čak i ako se razbolite, znate da raspolažete jačim imunim sistemom u odnosu na nevakcinisane”, poručila je Ćorić.

Upitan da prokomentariše zašto je broj hospitalizovanih u odnosu na broj aktivnih slučajeva duplo uvećan u odnosu na početak avgusta, Galić je kazao da je epidemija početkom avgusta bila u fazi naglog rasta.

On je kazao da od 13. septembra postoji pad u broju novooboljelih na nedjeljnom nivou.

Galić je rekao da se ove nedjelje bilježi najmanji broj novooboljelih i ne Crna Gora ne nalazi u fazi brzog obolijevanja.

“Bilježi se i manji broj hospitalizovanih, zadnje dvije nedjelje, u odnosu na prethodne dvije, osam odsto manje”, dodao je Galić.

Galić je kazao da je za veći broj preminulih razlog to što građani nijesu u dovoljnom broju vakcinisani.

On je kazao da je od 20. septembra do 3. oktobra preminulo 85, a od 4. do 18. oktobra, 89 osoba.

Galić je istakao da se vakcinom ne postiže aposulutna zaštita od obolijevanja, ali se postiže smanjenje teškoih slučajeva i umiranja.

Upitan za preporuke NITAG-a o vakcinaciji trudnica, Galić je rekao da su te preporuke javno dostupne i da su išle ka tome da trudnice mogu da se vakcinišu, nakon prvog trimestra trudnoće, ako to želi poslodavac ili dogovore sa svojim ginekologom, kao i ako neko u porodici spada u rizičnu grupu.

Ćorić: Moramo prvo imunizovati dovoljan broj ljudi, da bi im dali buster dozu

Na pitanje u vezi sa Sputnjik lajt vakcinom, Ćorić je kazala da je to buster doza i da to nije adekvatna zaštita od virusa. “Mi moramo prvo imunizovati dovoljan broj ljudi, da bi im dali buster dozu”, rekla je Ćorić.

Na pitanje da li na nivou Ministarstvo zdravlja i menadžment KCCG-a sprovode kontrolu liječenja na kovid odjeljenjima, Ćorić je kazala da je formirana Komisija koja obilazi sve, a naročito kovid bolnice. Ona je kazala da su kontrolisane bolnice u Baru, Kotoru, Pljevljima i Nikšiću, a sljedeće nedjelje kontrolisaće u Bijelom Polju.

Share.

About Author

Leave A Reply