DUGI PROCESI UTUŽENJA PO LOŠIM KREDITIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Procesi utuženja po lošim kreditima su neprimjereno dugi, pa do utuženja može proći pola godine, dok sudski postupci prosječno traju dodatnih 30 mjeseci, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu Bratislav Pejaković, generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG).

On je najavio da će, u saradnji sa Centralnom bankom (CBCG), ministarstvima pravde i ekonomskog razvoja, UBCG u narednom periodu raditi na optimizaciji okvira poslovanja, odnosno identifikovane kolizije određenih članova zakona koji tretiraju istu materiju.

“Problem sporog utuživanja se mora rješavati u procesu pridruživanja EU. To direktno utiče na nivo kamata na plasmane, za koje svi želimo da budu niže”, smatra Pejaković.

Govoreći o stanju u bankarskom sektoru, Pejaković kaže da je likvidan sa milijardu eura likvidnih sredstava i koeficijentom solventnosti 19, što je skoro duplo veći procenat od zakonskog zahtjeva definisanog na deset odsto, time i spreman da podrži kvalitetne projekte.

“Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim se kreće oko 5,45 odsto na nivou sistema, što nije zabrinjavajuće. Bilježimo pozitivan trend rasta depozita i kreditne aktivnosti banaka, kao i blagi pad kamatnih stopa na plasmane. U prvom kvartalu privredi je odobreno 11,1 odsto više novih kredita nego u istom periodu 2020. Iza nas je teška godina, ali nam ova daje nadu u povratak u normalno stanje privrede”, kazao je on.

Share.

About Author

Leave A Reply