DR JOKSIMOVIĆ : FIZIČKA NEAKTIVNOST UZROK MNOGIH BOLESTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu predstavlja važan, ako ne i najvažniji faktor rizika za pojavu hronično nezaraznih bolesti kao što su kardio i cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost, karcinomi dojke i rektuma i depresija“, kazala je prim dr Marija Joksimović, pedijatrica beranskog Doma zdravlja, povodom međunarodnog Dana fizičke aktivnosti, koji se od 2002. godine obilježava 10. maja, sa ciljem podizanja svijesti ukupne javnosti o njenom značaju u prevenciji ovih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u evropskom regionu oko 31% osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno dok milion smrtnih slučajeva u svijetu nastaje zbog fizičke neaktivnosti.

„Savremeni način života, u kom smo sve više vezani za kompjutere i telefone utiče na ove podatke a posebno negativno na djecu. Odavno se zna da je fizička neaktivnost jedan od najvažnijih spoljnih faktora koji mogu da utiču na rast i razvoj djeteta.Zbog toga, obilježavajući ovaj dan, posebno ukazujemo na značaj  fizičke aktivnosti koja treba da se sprovodi kroz igru, nastavu fizičkog vaspitanja, sportsku rekreaciju i sportske aktivnosti prilagođene uzrastu djece. Prema preporukama Svjetske zdarvstvene organizacije odrasle osobe trebalo bi da se bave fizičkom aktivnošću 150 minuta nedeljno umjereno  ili 75 minuta intenzivno a djeca 60 minuta umjereno do intenzivno. Redovna fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj djece , povećava samopouzdanje, pozitivno djeluje na zdravlje i tjelesnu težinu “, dodala je Joksimović.

Obzirom na značaj prevencije, timovi izabranih doktora beranskog Doma zdravlja, poslednje četiri godine obavljaju sistematske preglede u školama, u saradnji sa fizijatrima.

Sistematskim pregledom obuhvaćeni su učenici drugog, četvrtog, šestog i devetog razreda. Nakon što ih pregledaju pedijatri, mi, fizijatri ustanovimo da li postoji deformitet kičmenog stuba, grudnog koša, stopala i koljena. Primijetili smo da se iz godine u godinu povećava broj djece sa tim deformitetima. Radi se o deformitetima tipa kifoze, skolioze, deformiteti grudnog koša – ispupčene ili udubljene grudi, ravna stopala, x ili o noge“, kazala je Melisa Kalač, fizioterapeutkinja beranskog Doma zdravlja.

Ona je dodala da je jako važno da se ovi deformiteti što ranije uoče jer onda mogu u potpunosti da se isprave ili čak potpuno izliječe.

„Zbog toga je veoma važna prevencija. Djecu treba stimulisati na bavljenje fizičkim aktivnostima – stvoriti im što više prostora za igru, postaviti mobilijar u parkovima, opremiti školske sale… Što ranije dijagnostifikujemo deformitet veća je uspješnost u liječenju. To je dugotrajan proces u kojem je ključna sradnja stručnog tima i porodice,  prvenstveno roditelja koji trebaju da podstiču djecu da budu uporna i rade vježbe. Sve kasnije dovodi do većih problema koji  mogu da utiču na ostale organe i organske sisteme, pa čak i do pojave nekih psiholoških problema. Jer, zdravo dijete je sjutra zdrav čovjek. Ni jedan lijek ne može zamijeniti fizičku aktivnost a fizička aktivnost može da zamijeni lijek“,istakla  je Kalač.

Međunarodni Dan fizičke aktivnosti i ove godine je obilježen pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“.

Snežana Milić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply