DOM ZDRAVLJA I OPŠTA BOLNICA SPREMNI ZA POČETAK VAKCINACIJE U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doktorica Snežana Radovanić, endokrinolog i načelnica Internog odjeljenja Opšte bolnice (OB) Berane i članica Nacionalne komisije za zaštitu od koronavirusa, najavila je da će Berane u ovih nekoliko dana dobiti prve doze vakcine protiv koronavirusa.

“Crna Gora će, pored 2.000 vakcina Sputnjik V doniranih od Srbije, danas dobiti 5.000 doza iste vakcine iz Rusije. Uz to, 27. februara stiže 30.000 jedinica kineske vakcine, koja se čuva na -20 stepeni i naše ustanove, prije svega Dom zdravlja Dr “Nika Labović” preko kojeg će ići vakcinacija, i Opšta bolnica Berane koja će vakcinisati svoje osoblje, obezbijedile su adekvatne frižidere za čuvanje vakcine”, naglasila je ona.  

Pojasnila je da će vakcinacija biti organizovana tako što će zaposleni u Opštoj bolnici vakcinu dobiti u svojim prostorijama, da ne bi pravili gužve, dok će građani po prioritetima biti vakcinisani u Domu zdavlja Berane.  

Dr Radovanić je zamolila sugrađane da se prijave na vrijeme kako se ne bi stvarali redovi čekanja, podsjetivši da je Dom zdravlja odlično organizovan za preglede i da su tamo male vjerovatnoće da se inficiraju.

“Ističem da prije prijema vakcine izabrani ljekar treba da pregleda pacijenta, nakon čega on odlazi na vakcinaciju i molila bih sve da se ne plaše alergija, jer je njihov procenat minoran. Pacijent će se po prijeme vakcine obavezno zadržati u prostorijama DZ nekih dvadesetak minuta, kako ne bi imao ikakvih bojazni od alergijske reakcije”, istakla je doktorica Radovanić.

Apelovala je da bi sljedećih 15 dana trebale biti strožije mjere, da se ne bi inficirali, jer ako neko, kako kaže, danas primi vakcinu, a inficira se sjutra mora da zna da se iduće tri nedjelje polako stvaraju antitijela, da prva vakcina znači samo zaštitu do 50 odsto, a da tek revakcinom imamo bolju zaštitu preko 95 odsto.

“Nošenje maske je neophodno poslije vakcinisanja, čak i poslije druge doze, najmanje četiri nedjelje”.

Interno odjeljenje Opšte bolnice Berane je COVID centar za sjever Crne Gore.

“Na internom odjeljenju, koje je sada infektivno, do sada je hospitalizovano 690 COVID pozitivnih pacijenata. Hospitalizacija je praktično počela od sredine juna, pošto smo u martu, na veliku sreću, imali svega osam pacijenata”, podsjetila je doktorica Radovanić.

Saopštila je da se na internom odjeljenju OB Berane nalazi 41 pacijenat, a kapacitet je 72 ležaja i da imaju mogućnost da ga prošire za još 17 mjesta.

“Od 41 hospitalizovanog pacijenta, deset do 12 je životno ugroženo i imaju tešku kliničku sliku. Trenutno su i tri medicinske sestre inficirane koronavirusom. Kadar je opterećen, jer jedna sestra pokriva deset teško oboljelih pacijenata. Od Nove godine, na ovom odjeljenju redovno su angažovana dva infektologa, jedan internista, takođe dežuraju ljekari, anesteziolozi i ORL”, dodala je doktorica Snežana Radovanić.

Andrija Turčinović/Snežana Milić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply