DOBROVOLJNI DAVAOCI JOŠ ČEKAJU PROSTORIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi u Beranama koje djeluje kao nevladina organizacija, moglo bi vrlo brzo dobiti privremene prostorije za rad, nakon što su prostorije u kojima su radili ranije obijene i u potpunosti devastirane.

Predsjednik ove asocijacije, Milan Mojašević, kazao je Portalu RTCG da će se obratiti novom opštinskom rukovodstvu i da očekuje da im se izađe u susret.

“Mi smo imali ranije obećanje da ćemo dobiti prostorije, ali do sada to nije realizovano. Mislim da nije u redu da ovako značajna organizacija nema elementarnih uslova za rad i prostor gdje možemo da držimo arhivu i vodimo evidenciju. Da se okupimo prije ili poslije neke akcije. Treba svi nešto da uradimo i da zajedničkim naporima ovaj veliki problem riješimo”, rekao je Mojašević.

Iz opštinskog resornog sekretarijata za naš portal kazali su da su do sada imali veoma dobru saradnju sa Društvom dobrovoljnih davalaca krvi i da su ih pomagali u svakom pogledu, pa nema razloga da tako ne bude i sada. 

“Društvo dobrovoljnih davalaca krvi u Beranama nije dio sistema Crvenog krsta, kao u nekim drugim opštinama, pa da im se ustupe prostorije u zgradi Crvenog krsta Berane, ali može im se izdati po nekim najpovoljnijim uslovima prostor, koji bi vjerovatno opština plaćala, dok se ne dođe do trajnog rješenja”, kazali su iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i saradnju sa nevladinim organizacijama.

Stare prostorije ovog udruženja su se nalazile u krugu Opšte bolnice, ali je nakon jedne provale, sve pokradeno i uništeno, i taj prostor je sada teško popraviti.

I Opšta bolnica Berane uključiće se u rješavanje pitanja kancelarija i uslova za rad Društva dobrovoljnih davalaca krvi u našem gradu, ako taj veliki problem ne riješe oni koji su zaduženi za rad sa nevladinim sektorom. To je Portalu RTCG kazao direktor OB Berane, dr Milorad Magdelinić

“Trenutno nemamo prostor u okviru bolnice, ali ako se pitanje smještaja tog udruženja ne riješi ranije, mi ćemo pokušati da iznađemo prostor kada budemo rekonstruisali i renovirali infektivno i neurološko odjeljenje”, kazao je Magdelinić.

On je dodao da se radi o neprofitnoj organizaciji od posebne važnosti, i da bi nadležne institucije morale imati to u vidu.

“To je nama u zdravstvu najbliskija nevladina organizacija, neprofitna, izuzetno važna, i ako problem njihovog kancelarijskog zbrinjavanja ne budu riješili oni koji bi to trebalo da riješe, mi ćemo činiti nešto kada stvorimo prostorne uslove”, kazao je Magdelinić.

Predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Berane, Milan Mojašević, podsjeća da su sada prinuđeni da dokumentaciju i sve aktivnosti vode od sopstvenih kuća.

“Obimnu dokumentaciju neophodnu za rad držimo u svojim kućama iz kojih i organizujemo brojne akcije dobrovoljnog davanja krvi, jer drugog izbora nemamo”, kaže Mojašević. 

Naglašava da je u okolnostima u kojima se nalaze, dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje Društva dobrovoljnih davalaca krvi. 

Predsjednik ovog udruženja  je bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze uputio apel mladima ljudima da se aktivno pridružuju aktivnostima koje sprovode društva dobrovoljnih davalaca krvi.

“Pozivam mlade ljude da nam pomognu u pronalaženju prostorija za rad i da se priključe našim akcijama, jer mi stariji ulazimo u godine kada više nećemo moći da dajemo krv. Mladi treba da shvate da neko treba da nas zamijeni kako bi uvijek imali dovoljne količine dragocjene tečnosti i bili u prilici da pomognemo ljudima u nevolji. To je njihov dug” , rekao je Mojašević.

Iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi podsjećaju da je procenat dobrovoljnih davalaca u odnosu na ukupni broj stanovnika u Beranama oko tri odsto, i da je to iznad državnog prosjeka, ali da je krajnji cilj da taj procenat bude šest odsto, koliko iznosi u zemljama Evropske unije.

Ova nevladina asocijacija jedna je od najbrojnijih u Beranama, sa oko petsto redovnih članova, i još toliko onih koji se javljaju po potrebi. Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Berane dobitnik je državne nagrade 13. jul, kao i najvišeg opštinskog priznanja, nagrade, 21. jul.

U provali prostorija ranije su im uništeni kompletan inventar i ukradena sva priznanja, među kojima i oko 30 pojedinačnih zlatnih plaketa.

“Uprkos tome, mi od sopstvenih kuća uspijevamo da organizujemo akcije. To nije lako, zato  i upućujemo apel svima koji mogu nešto učiniti, da nam pomognu da dođemo makar do privremenih prostorija i  izađemo iz ovako teške situacije”, kazao je Mojašević.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply