DAŠIĆ: VELIKI DIO KNJIGE POSVEĆEN ZAVIČAJU I CRNOJ GORI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Malo je imena u Crnoj Gori, posebno među crnogorskim istoričarima, koji su ostavili tako dubok trag na poljima metodologije istorije i nastavi istorije, kao što je to učinio akademik Miomir Dašić, rečeno je, na sinoć održanoj promociji knjige “Škola, istorija, politika”.

Napisao je veliki broj knjiga, članaka, studija i prikaza koji su nastali kao plod autorovog bavljenja minulim događajima, procesima, pojavama i strukturama, ličnostima i institucijama sa naših prostora. U svojim radovima Dašić je otkrivao značenje važnih ličnosti, institucija, događaja i procesa. Sve je to, akademik Dašić, radio na prepoznatljiv način, zbog čega su njegova djela značajno svjedočanstvo o prošlim vremenima, rečeno je na promociji, kao i to, da je knjiga “Škola, istorija, politika”, u stvari zbornik radova akademika Dašića, koji je značajan dio radova posvetio beranskoj Gimnaziji, čiji je bio učenik, profesor, dugogodišnji  direktor, neko ko je puno doprinio njenom unapređenju i afirmaciji, kazali su, pored ostalog,  govornici na promociji.

Akademik Dašić je u izjavi za Radio Berane kazao da se radi o sabranim tekstovima na razne teme od školstva preko istorije, pa sve do politike.

“Prisustvovali smo promociji knjige koja je za mene bila veličanstvena, o kojoj su promoteri govorili sa velikim entuzijazmom i strpljenjem. Knjiga je komponovana od radova koji se tiču problema škole i školstva, počev od beranske Gimnazije”, rekao je Dašić, dodajući da je pratio reforme srednjih škola kroz razne faze, sve do univerziteta.

“Drugi segment knjige je posvećen nastavi istorije, stim što sam razmatrao metodološke probleme, i probleme koji prate proces nastave istorije kroz drugu polovinu Dvadesetog vijeka, pa sve do početka ovog, našeg stoljeća. Treći segment tiče se politike, a istorija kao nauka uvijek je protkana politikom”, kaže Dašić i dodaje da je raspravljao o mnogim političkim pitanjima i uticajima na nastavu istorije, na nauku i sve to nalazi se u velikom korpusu knjige, koja ima 600 strana.

“Veliki dio knjige posvetio sam zavičaju i Crnoj Gori i, uopšte Jugoslaviji, čak sam se bavio i svjetskim problemima”, naglasio je Dašić, ističući da je za njega, i za publiku koja je bila brojna, to bio jedan zanimljiv kulturni čin, koji nedostaje Beranama.

O knjizi akademika Miomira Dašića, govorili su Zdravko Deletić, Šerbo Rastoder, Miroslav Stojanović, Radenko Šćekić i Marijan Premović.

Promociju knjige akademika Dašića, koja se odvija u okviru Beranskog kulturnog ljeta, organizovali su Polimski muzej, Gimnazija “Panto Mališić” i Časopis “Tokovi”.

Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply