CRNOGORSKO DRUŠTVO ZA BORBU PROTIV RAKA OBILJEŽAVA DVADESET GODINA RADA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom dvadeset godina rada, saopštenjem za javnost oglasilo se Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR).

Saopštenje prenosimo integralno:

“Nakon prve aktivnosti – mirne šetnje ulicama Podgorice novembra 2001. godine, u proteklih dvadeset godina CDPR je organizovalo niz korisnih akcija i projekata, među kojima kao prvo ističemo aktivnosti vezane za promjenu stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda.

Posebno smo ponosni na osamnaestogodišnji rad Savjetovališta za odvikavanje od pušenja gdje su mnogi uz nas u Podgorici i Crnoj Gori ostavili cigarete i pušenje.

Svakako je isto veoma važno organizovanje povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima dvadeset državnih Konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad o štetnosti pušenja, kao i izložbe najboljih i nagrađenih radova.

Izložbom ilustracija i karikatura o problemima i štetnosti pušenja obišli smo prethodno vrijeme sve gradove i mjesta, što znači dvadeset pet crnogorskih opština. Putem pedesetak edukativnih brošura koje smo štampali o raznim vrstama kancera, informisali smo građane i o načinima i koristima ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani i neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti.

Pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, kao i o štetnosti pušenja, osnivači smo Lige za nepušenje Crne Gore davne 2004. godine. Za ovo vrijeme organizovali smo osamnaest Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja kako bi ovaj problem stavili u žižu interesovanja javnosti i doprinijeli buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja kako iz zdravstvenog tako i iz ostalih aspekata.

U okviru humanitarnih aktivnosti CDPR je prethodnih godina od osnivanja sopstvenim sredstvima značajno pomagalo uređenje stare Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), ali i ostalih klinika te zdravstvene ustanove. Ponosni smo i na dvadeset posjeta i donacija Institutu za bolesti djece KCCG u Podgorici povodom Međunarodnog dana djece oboljele od kancera. Takođe svih ovih godina shodno svojim skromnim mogućnostima, donirali smo mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije u Crnoj Gori”, stoji na kraju saopštenja Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Share.

About Author

Leave A Reply