ČEKAJU TRI GODINE DA IM ZVANIČNICI KAŽU MEĐE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani Šekulara su još prije tri godine sa protestnog zbora pozvali predstavnike državne vlasti da im saopšte kako je planirano da se uspostavi najnovija granica između Kosova i Crne Gore, ali odgovor na to pitanje još uvijek nijesu dobili.

Oni navode da zbog ignorisanja njihovih zahtjeva od strane Vlade Crne Gore ništa ne znaju šta to sadrži sporazum o demarkaciji granice koja dijeli šekularske teritorije sa teritorijom Kosova. Insistiraju da aktuelni predstavnici Vlade dođu u njihovo selo i javno im saopšte i pokažu kuda je planirano da se uspostavi najnovija granica između Kosova i Crne Gore.

Naveli su da precizan odgovor crnogorskih zvaničnika u vezi sa ovim pitanjem ne trpi odlaganje, te da će se svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti bilo kakvom prekrajanju granica na štetu stanovnika Šekulara.

“Bivši predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prije više od tri godine izjavio je da demarkaciju granice Crna Gora smatra okončanom i da Crna Gora pomaže Kosovu na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Takođe, saopštio je da Crna Gora može mnogo pomoći Kosovu u fazi jačanja unutrašnjih potencijala i gradnji institucija. Međutim, Marković, kao ni ostali crnogorski zvaničnici, nigdje jasno nije kazao da li će ta granica biti pomjerena. Mi smo u saznanju da pomenuti sporazum predviđa da se ta granica pomjera duboko na našu teritoriju, što je zaista nedopustivo. Međutim, i pored upornog insistiranja, mi nijesmo dobili zvaničan odgovor kako su te granice stvarno zacrtane. Zato pozivamo predstavnike novoizabrane vlasti u Crnoj Gori da dođu u Šekular i saopšte lokalnom stanovništvu šta je urađeno po ovom pitanju, kako bismo znali kakve korake dalje da preduzimamo, jer mi smo i ranije kazali da ni po cijenu života nećemo dozvoliti da bilo ko dira granicu koja je davno uspostavljena ne sa Kosovom, nego sa nama bratskom državom Srbijom”, kazao je predstavnik Mjesne zajednice Šekular Vesko Davidović.

On naglašava da su mještani ponovili da bi se Šekularci obrukali prema precima kada bi nekome ustupili ijedan pedalj svoje zemlje.

“Na protestnom skupu održanom prije tri godine usvojili smo deklaraciju u kojoj se navodi da ne damo naše i da ćemo svim sredstvima braniti ličnu svojinu onako kako su to s pravom radili naši preci. Naglasili smo da smo spremni na odbrambeno žrtvovanje za svaku stopu zemlje. Naveli smo da nas, dodatno, opominju i zovu grobovi naši i ugrožena sloboda, krvavo stečena tapija naše tekovine i imovine, kao i Ustavom zagarantovana prava. Zato tražimo od državnih organa Crne Gore da zaustave dalje „čerupanje“ naše imovine i teritorije, koje u kontinuitetu neprestano traje i dan-danas”, prenosi Davidović stav mještana Šekulara.

Zaustaviti poharu šume na katunu Glođija

Mještani Šekulara zatražili su da se preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaustavila dalja pohara šekularskih šuma od strane šumokradica sa prostora Kosova.

“Sa prostora Šekulara kosovski Albanci odnijeli su hiljade kubika najkvalitetnijeg drveta, a da odgovorni iz Uprave za šume nijesu ni pokušali da to zaustave. U to može da se uvjeri svako ko zaviri u naš katun Glođija gdje su od strane šumske mafije sva stabla praktično posječena. Tamo su ostale samo goleti, pa se nije čuditi što sada ti isti ljudu pokušavaju da potpuno prisvoje te teritorije. Zato pozivamo nove rukovodeće kadrove u nadležnim državnim institucijama da preduzmu određene mjere za suzbijanje ovakvih pojava”, ističe Vesko Davidović.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply