BIBLIOTEKA OBILJEŽILA DAN KNJIGE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. aprila na dan smrti dva velikana svjetske  književnosti, Migela de Servantesa  i Vilijama Šekspira. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995.godine.

Ovaj važan datum u kulturnom kalendaru obilježen je i u Narodnoj biblioteci “Dr Radovan Lalić”, koja posluje u okviru beranskog Centra za kulturu.

Bibliotekarka Marija Iritano napominje da se istorija jedne sredine vezuje i za postojanje njene biblioteke, bez obzira što se sama knjiga zanemaruje i ostavlja po strani.

“Od knjige se ne može pobjeći, bez nje su pojedinci prazni, a narodi usamljeni. Zato smo povodom dana knjige u novootvorenoj prostoriji naše biblioteke, takozvanoj Galeriji, koja je odnedavno dobila svoju funkciju, pripremili program pod nazivom “U knjizi je čitav svijet”. Program je trajao oko sat vremena, a u okviru njega pripremili smo nagrade za naše korisnike, od onih najmlađih do najstarijih”, kazala je Iritano.

Marija Iritano

Ona je napomenula da su pokloni simbolični, a sastoje se od zahvalnice, prigodne publikacije i godišnje besplatne članarine.

“Poklon je dobila Vera Jovančević, naša dugogodišnja korisnica i ljubitelj putopisa, kao i Zorka Barjaktarović, dugogodišnja članica naše biblioteke i veliki ljubitelj knjiga. Nagradili smo i osnovce Slobodanku Lalić, Natašu Račić i Vlajka Ralevića, kao i srednjoškolke Irmu Mučić i Lejlu Šabotić. U zabavnom dijelu programa učestvovali su najbolji recitatori sa nedavno održane Opštinske smotreStaša Pešić, Jovana Luković i Adnan Uković”, istakla je Iritano.

Narodna biblioteka “Dr Radovan Lalić” radi od 1948. godine, a posjeduje bogati knjižni fond i rijetka izdanja na više jezika.

Mirka Dević /Aleksandra Vešović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply