ASFALT NA PREKO PET KILOMETARA PUTEVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radovi na asfaltiranju puteva, koje Opština Berane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, sprovodi u okviru IFAD programa započeti su prije nekoliko dana. Radi se o projektu koji se tiče stvaranja klastera i transformacije ruralnih područja (RCTP), i koji traje pet godina.

Iz lokalne uprave navode da im je ove godine u sklopu ovog projekta odobreno asfaltiranje sedam puteva u dužini od oko pet kilometara, kao i sanacija vodovoda u mjesnoj zajednici Zagorje. Radi se o putevima: Garaža Dapsiće – Petnjik u dužini od 560 metara, Magistrala – Dapsiće u dužini od 1200 metara, Petnjik – Zagorje u dužini od 1320 metara, Babino – Kruške u dužini od 400 metara, Zagrađe – Dolina Cikića u dužini od 450 metara, Zagrađe – Brdo Trifunovića u dužini od 600 metara i Bubanje – Kačmor u dužini od 500 metara.

Rok za izvođenje radova je 60 dana od dana potpisivanja ugovora. Iz lokalne uprave ističu da radove izvodi preduzeće Štrabag i da se nadaju da će zacrtani poslovi biti završeni u predviđenom roku.

“Projekat traje pet godina i ima veliki značaj za seosko područje naše opštine. Projekat se osim u Beranama sprovodi u još pet opština u Crnoj Gori. Projekat ima dvije komponente gdje se prva odnosi na stvaranje klastera i pomoć poljoprivrednim proizvođačima za podizanje kapaciteta primarne proizvodnje kroz nabavku stočnih grla i mehanizacije, kao i prerađivačkih kapaciteta, a druga komponenta se odnosi na transformaciju ruralnih područja kroz investicije u putnu i vodnu infrastrukturu. Ovo je druga godina projekta koji traje do 2023. godine. Trenutno se pristupilo asfaltiranju puteva u našoj opštini. Nakon završenih radova imaćemo još pet kilometara asfaltiranih saobraćajnica što je značajna stvar za naša sela”, ističu iz lokalne uprave.

Naglasili su da se projekat sprovodi u šest beranskih mjesnih zajednica.

– Kako nijesu sve opštine obuhvaćene ovim projektom tako nisu ni sva sela u opštini Berane, već određene zone koje su eksperti angažovani na projektu odredili kao dobre za razvoj Klastera sjemenskog krompira i Klastera mesa. U opštini Berane projekat se sprovodi u šest mjesnih zajednica. Prošle godine u prvoj godini projekta asfaltiran je put u mjestu Dragosava u dužini od 1286 metara. Preko projekta bilo je odobreno asfaltiranje 1000 metara puta u Dragosavi, a Opština je ostalih 286 metara finansirala u iznosu od sto odsto kako bi se zaokružila cjelina – naveli su iz lokalne uprave.

Izvor: DAN

Share.

About Author

Leave A Reply