AKCIJA: ZASAĐENO 410 STABALA DRVEĆA (FOTO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sađenjem 410 mladih stabala različitih četinarskih i lišćarskih vrsta, na više lokacija u gradu i okolini, danas je obilježeno 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori.

Akciji sadnje pod nazivom “Nek’ gora zazeleni!”, koju su organizovali Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore, priključili su se Opština Berane, Komunalno preduzeće, Uprava za šume – Područna jedinica Berane, učenici Osnovne škole “Radomir Mitrović” i NVU “Sjeverna zemlja”.

Sekretar za komunalno stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine, Miloš Kastratović, kazao je da Opština Berane i ove godine daje svoj doprinos u obilježavanju ovog dana i da se kroz slične akcije trude da sačuvaju životnu sredinu.

“Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju stanovnicima Berana i ukažemo na značaj očuvanja prostora u kojem živimo i naše prelijepe prirode. Nadam se da to što je Crna Gora ekološka država neće ostati samo na papiru i vjerujem da će ova akcija pozitivno uticati na sve ljude i da ćemo dati primjer drugima kako se čuva i unapređuje ono što imamo”, naglasio je Kastratović.

Doprinos akciji u sadnicama i ljudstvu dalo je Komunalno preduzeće Berane, na čelu sa direktorom Savom Vučetićem, koji je rekao da je ovo još jedna akcija u nizu u kojoj učestvuje njegovo preduzeće.

“Izuzetno dobru saradnju imamo sa lokalnom upravom i NVU “Sjeverna zemlja”. Ovo nije naša prva zajednička akcija i vjerujem da će ih još biti u skorijem periodu. Značajno je što su se ovoj akciji odazvali i učenici OŠ “Radomir Mitrović”, da vide kako se na ovaj način može sačuvati životna sredina. Za pohvalu je njihovo angažovanje i pomoć radnicima u sađenju drveća”, istakao je Vučetić.

Šefica odjeljenja za zaštitu životne sredine u Opštini Berane, Rita Barjaktarović, kazala je da je povod za obilježavanje ovog dana dala sama priroda.

“Crna Gora je proglašena za ekološku državu prvenstveno iz razloga što je bogata prirodnim resursima i ljepotama, a mi kao njeni građani imamo obavezu da je čuvamo i štitimo. Nijesam najzadovoljnija stanjem životne sredine, ali smatram da ovakvim aktivnostima, u kojima imamo lijepu saradnju sa školama i mladima, možemo da pokažemo građanima da jedino zajedničkim partnerstvom javne uprave, škola i NVO sektora možemo uraditi nešto više, kako bi poboljšali stanje životne sredine, uljepšali naš grad, što smo danas i radili”, istakla je Barjaktarović, koja je godinama angažovana u oblasti zaštite životne sredine.

Zaposleni u Upravi za šume Crne Gore svakodnevno se bave poslovima pošumljavanja i pozelenjavanja prirodnih površina, pa su se sa zadovoljstvom priključili ovoj akciji.

“Za sađenje smo izabrali crni bor iz razloga što uspješno raste na ovim nadmorskim visinama i takođe smrču kao jednu veoma važnu vrstu koja je idealna za pošumljavanje površina poput ove na Jasikovcu”, kazao je inženjer Živko Vukanić iz Uprave za šume – PJ Berane.

U ekološkoj akciji “Nek’ gora zazeleni!” učestvovalo je i 15-ak učenika OŠ “Radomir Mitrović”, kao i nekoliko njihovih profesora.

“Naša škola je više puta učestvovala u ovakvim ekološkim akcijama i na to sam izuzetno ponosna. Zadovoljstvo je biti dio ove velike akcije, koja doprinosi da naš grad bude ljepši i čistiji”, istakla je Anđela Femić, učenica osmog razreda OŠ “Radomir Mitrović”.

U ulicima Svetog Save, Mira i Slobode, kao i spomen parku Jasikovac zasađeno je po 150 sadnica crnog bora i smrče, 50 sadnica tuje, 30 sadnica jasena, 20 javora i deset divlje jabuke.

Uprava za šume Crne Gore obezbijedila je po 150 sadnica crnog bora i smrče i po deset sadnica jasena i divlje jabuke. DOO „Komunalno“ Berane obezbijedilo je po 20 sadnica javora i jasena, dok je NVU „Sjeverna zemlja“,kroz projekat „Čuvaj i štiti okolinu, jer ti to možeš!“, koji je podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sredstvima za 2019. godinu, a realizuje se u partnerstvu sa NVO “Ekvivalent” iz Podgorice, obezbijedila 50 sadnica tuje.

Andrija Turčinović / Aleksandar Magdelinić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply