AGROBUDŽET OPŠTINE BERANE UVEĆAN ZA 50 ODSTO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novčana izdvajanja, Opštine Berane, za poljoprivredu uvećana su za 50%, tako da će Agrobudžet za tekuću godinu u Beranama iznositi 150 hiljada eura.

Cilj takve odluke, je da se većim novčanim sredstvima unaprijedi kvalitet života na selu, doprinese razvoju ruralnih područija i pruži bolja podrška poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji beranske opštine.

“Iz godine u godinu povećavamo agrobudžet, to uvećanje je kontinuirano pa je prethodne godine iznosio 100 hiljada, dok će ove godine biti uvećan za još 50 hiljada. Smatramo da je ova mjera značajna i da će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života ljudi na selu” kazao je za Radio Berane sektretar Sekretarijata za finansije Bojan Radošević.

Секретаријат за пољопривреду, туризам и водопривреду, kako je kazao sekretar Božidar Premović, predvidio je dvanaest mjera, koje su usmjerene ka subvencioniranju poljoprivrednih proizvođača.

“Nastojimo da ovim mjeramo pomognemo poljoprivrednicima iz naše opštine. Prošle godine smo uveli tri nove mjere, a to je bila subvencija za nabavku priplodnih junica, podrška u razvoju turizma u Opštini Berane i subvencija u plaćanju obaveza osiguranja novoregistrovanim poljoprivrednim proizvođačima. Ove su se mjere pokazale dobrim zato ćemo ih ponoviti, ove godine agrobudžetom je planirana i podrška nabavke priplodnih jagnjica, subvencija za održavanje vodenica, za nabavku solarnih panela i softvera za izradu baze podataka poljoprivrednih proizvođača” kazao je Premović i dodao da je izrada baze podataka važna kako za poljoprivredne proizvođače tako i za Opštinu Berane.

Opština Berane, nedavno je dobila prestižnu nagradu na 8. Međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji „MAK 2020“ za doprinos razvoju preduzetništva, agroprivvrede, turizma, kulture i socijalnih usluga.

„ Ova nagrada ima veliki značaj, naročito ako se osvrnemo na to da su neki od dobitnika u prethodnim godinama reditelj Emir Kusturica, Fondacija Novak Đoković, RTS i brojni drugi. Specifičnost nagrade je što je naša opština predložena od strane organizatora, na osnovu kriterijuma kakvi su profesionalnost i etičnost u poslu i poslovni rezultati“ kazao je Radošević.

Organizatori konfencije bili su Ruska akademija Nauke i Opština Kraljevo, a na ovom međunarodnom skupu, Opština Berane bila je jedini predstavnik iz Crne Gore.

Foto: Radio Berane

„Svaka nagrada znači puno, jer je ova nagrada uslijedila nakon ogranizacije prvog Sajma poljoprivrede i turizma koji je u Beranama održan krajem prethodne godine. Ovo priznanje daje nam vjetar u leđa da ubuduće organizujemo čak i veće Sajmove i na taj način doprinesemo i razvoju turizma u Crnoj Gori.

Milena Bubanja Obradović/ Aleksandra Vešović

Share.

About Author

Leave A Reply