9 prirodnih načina koji rešavaju problem otečenih stopala

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SILA GRAVITACIJE

Tokom ljetnih mjeseci najčešće su otekline stopala, najbolji način je podići noge visoko u vazduh. Postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno, a tokom noći kako bi smanjili višak te;nosti postavite jastuk ispod nogu.

IZBJEGAVATE VRUĆINU

Ako ste skloni oticanju stopala tokom ljetnih dana, izbjegavajte vrućinu. Lakše je reći nego učiniti, zar ne? Međutim, probajte više vremena provoditi u hladu i klimatizovanim prostorima, a izbjegavajte vruće kupke koje mogu pojačati otekline.

Preporuka: Dobro je nakon tuširanja isprati noge mlazom hladne vode kako bi podstakli cirkulaciju.

BUDITE AKTIVNI

Aktivnost tijela pospješuje cirkulaciju te može ublažiti otijecanje nogu. Iskoristite vodu kako bi se riješili otečenih stopala jer brčkanje stopala u vodi pospješuje cirkulaciju.

POVEĆANI UNOS TEČNOSTI

Ako mislite da ćete se riješiti otečenih stopala smanjenim unosa tečnosti u organizam, to nije tačno. Smanjeni unos tečnosti vodi povećanoj koncentraciji soli u organizmu i doprinosi oticanju stopala, a organizma tada zadržava višak vode.

PAZITE NA ISHRA

Već znate kako je koncentracija soli u organizmu jedan od uzroka otečenih stopala. Izbjegavajte namirnice koje sadrže visok procenat soli i u svoju prehranu ubacite više voća i povrća barem u ljetne dane.
Namirnice poput: zelene salate i limuna prirodni su diuretici i sprječavaju zadržavanje vode u organizmu.

shadow illustration

POTPORA

Masažne hulahopke ili čarape mogu spriječiti otekline. One smanjuju proširene vene i pospješuju cirkulaciu.

IZBJEGAVAJTE DUGO MIROVANJE

Nakon posla sve što želimo tokom ljetnih dana je leći i odmoriti se, čak i ako smo cijeli dan sjedili za radnim stolom. Kako bi spriječili oticanje nogu pravite redovne pauze tokom radnog dana kako bi pokrenuli protok krvi i poboljšali cirkulaciju.

MASAŽA

Ako uspijete odvojiti vremena, probajte izmasirati stopala. Tako će se podstaknuti protok nakupljene tečnosti i poboljšati cirkulaciju.

Savjet: Eterična ulja paprene metvice i grejpa, pomiješana s uljem badama, dobra su za masažu otečenih stopala.

SNAGA MAGNEZIJUMA

Magnezijum je vrlo važan u našem organizmu, no, njegov nedostatak razlog je otečenih stopala. Probajte u ljetnim mjesecima povećati unos magnezijuma u svoj organizam, vidjećete promjenu.

Magnezium možete naći u: zelenom lisnatom povrću – spanać i kelj, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu, bananama i tamnoj čokoladi.

VAŽNO JE ZNATI: Otečene noge su uglavnom privremene i nisu simptom drugih bolesti. Ako se otekline ne smanjuju niti nakon ovih savjeta potražite pomoć ljekara jer uzrok može biti i povišeni krvni tlak.

Share.

About Author

Leave A Reply