“ZAIGRALO” LIMSKO SRCE (FOTO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

VI Međunarodni pozorišni festival za djecu “Limsko srce 2019”, namijenjen  učenicima gradskih i seoskih osnovnih škola, polaznicima JPU “Radmila Nedić” i korisnicima Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, počeo je danas, predstavom “Doživljaji mačka Toše”, pozorišta iz Kragujevca.

Pred prepunom salom Centra za kulturu, mladoj pozorišnoj publici, predstavili su se glumci Miloš Krstović i Dragan Kojović, koji su dječake i djevojčice upoznali sa avanturama popularnog mačka Toše.

Riječ je o pozorišnoj adaptaciji istoimene priče Branka Ćopića, čiji duhovit tekst veliča značaj prijateljstva, dok obilje songova ovu predstavu čini izuzetno interesantnom za djecu svih uzrasta.

“Naši utisci nakon predstave su lijepi i uzbudljivi. Djeca su sa velikom pažnjom pratila predstavu, lijepo su reagovala, učestovala u njoj i dala odgovore na sva pitanja koja je postavio mačak Toša. Sala je bila puna, što je posebno bitno kada se igra predstava, jer je mi izvodimo upravo zbog njih i za njih”, kazao je glumac Miloš Krstović.

On je istakao da prvi put učestvuje na Festivalu “Limsko srce” i da je lijepo što Berane ima jednu ovakvu manifestaciju namijenjenu djeci.

“Ovakvi festvali su značajni. Svaki vid predstavljanja nečega što je edukativnog karaktera, a ova predstava to ima, je značajno za djecu, jer na taj način mališani mogu da izvuku pouku. Pozorište je tu da postavlja pitanja, a ne da uvijek daje odgovore. U pozorištima, djeci se često nude odgovori i vjerujem da mališani poslije predstave ponesu nešto čega se kasnije sjete i bude im pouka u životu”, naglasio je Krstović.

Prije ove predstave, upriličeno je svečano otvaranje festivala, u čijem programu su učestvovali – Staša Pešić, pobjednica Opštinske smotre recitatora, Matija Bojović, učenik Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana i predškolci iz Vrtića “Radmila Nedić”, koji su u kostimima junaka iz crtanih filmova, uz himnu festivala “Limsko srce” zabavili sve prisutne.

Gorica Ćulafić, urednica kulturno – umjetničkih programa u Centru za kulturu, naglasila je da je Limsko srce, jedini festival na sjeveru države koji je namijenjen đacima, na kojem pozorišni ansambli iz zemlje i regiona izvode pozorišne predstave za djecu.

“Za prethodnih pet godina, u okviru festivala, na sceni Centra za kulturu, izvedeno je preko 30 programa – koncerata i pozorišnih predstava, a preko 10.000 mališana je vidjelo te programe. To je nešto što zaslužuje našu pažnju, ljubav i posvećenost da i dalje nastavimo na ovaj način. Neka djeca po prvi put vide pozorišnu predstavu upravo u okviru ovog festivala. Cilj je njegovanje pozorišne kulture i publike, kao i edukacija, zabava i druženje”, istakla je Ćulafić.

Na današnjem repertoaru festivala, u 16 časova,  je predstava “Dječija prava i zabava”, pozorišta “Stanković” iz Nikšića. Sjutra, u 11 časova, na programu je predstava “Književno veče” – Centra za kulturu Rožaje, a u 16 časova “Škola znanja” – My Art iz Beograda.

Posljednjeg festivalskog dana, u 11 časova, biće izvedena predstava “Autobiografija” – Pozorišta “Duka Jovanović” iz Aleksinca, dok se festivalska priča, u 14 časova, završava predstavom “Zaljubljeni vitez od Morače”, Pozorišta MS iz Niša.

Organizator VI Međunarodnog pozorišnog festivala za djecu “Limsko srce 2019” je Centar za kulturu Berane, a pokrovitelj Opština Berane.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply