SELO ZA PRIMJER: GRADEĆI CRKVU MJEŠTANI ZAGORJA ODRŽAVAJU KONTINUITET ŽIVOTA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da uz velika odricanja i uporni rad može pristojno da se živi i u selima na sjeveru Crne Gore, posvjedočavaju žitelji Zagorja, koje se prostire na oko dvadesetak kilometara od Berana.

Zahvaljujući značajnoj pomoći lokalne uprave i državnih organa, kao i radu i odricanju mještana, Zagorje je poslednjih godina prepoznato kao najaktivnija i najuspješnija mjesna zajednica u beranskoj opštini.

U Zagorju, koje broji preko 300 domaćinstava, uz velika finansijska ulaganja riješeni su brojni infrastrukturni problemi. Pored toga, mještani u centru sela grade crkvu posvećenu Svetom Jovanu Vladimiru.

Zagorani navode da se hram podiže u cilju duhovnog jačanja i jedinstva stanovnika ovog kraja. Ističu da su, uz blagoslov vladike Joanikija, ozidali hram i da će se uskoro pristupiti postavljanju bakarnog krova.

– Kontinuitet života, i pored izraženog iseljavanja, mještani Zagorja su uspjeli da održe. Uporedo sa nastojanjima da riješimo infrastrukturne probleme, odlučili smo da, radi duhovnog jačanja i zbližavanja ljudi, gradimo crkvu. I, za kratko vrijeme, uspjeli smo da sazidamo svetinju, a ubrzo ćemo raditi na postavljanju bakarnog krova. Ostaje da se odradi još dosta posla, ali se iskreno nadamo da ćemo ubrzo završiti i osveštati ovo sveto zdanje koje će nas sabirati i učvršćivati u vjeri i uvjerenju da će Zagorje nastaviti da živi punim životom – navodi predsjednik mjesne zajednice Radovan Lutovac podsjećajući da je zemljište za izgradnju crkve poklonila porodica pokojnog Svetislava Bojovića.

Sveštenik Milenko Ralević prilikom obilježavanja slave crkve istakao je da je ovaj prelijepi kraj krunu uspjeha potvrdio i kroz gradnju hrama.

– Ovaj bogougodni hram je i te kako potreban ovom selu. Jer ovo je mjesto susreta i ljubavi gdje se ispunjavaju zapovijesti Božije da ljubimo jedni druge. A to je i put do sveukupnog napretka – kazao je Ralević.

Sa njim je saglasan i mještanin Mišo Bojović ističući da sa vjerom u duši narod lakše savladava teškoće.

– Ovaj kraj nastavlja da živi sa crkvom koju gradimo. U crkvu ugrađujemo bratsku ljubav koja nam je potrebna da bismo opstali na vjekovnim ognjištima. Ona nas opominje da samo sa slogom možemo naprijed – istakao je Bojović.

Foto: D.J.

Mještani podsjećaju da je u poslednje vrijeme selo dobilo nove kilometre modernih puteva, čime je uspostavljena odgovarajuća saobraćajna komunikacija sa gradom i susjednim mjestima.

– U okviru IFAD programa asfaltiran je put koji povezuje sela Zagorje i Petnjik u dužini od 1.320 metara. Asfaltiran je i put koji, preko Berotaša, povezuje Zagorje i Donje Luge. Prije toga, sredstvima koje je izdvojila Opština Berane izvršeno je postavljanje novog asfaltnog zastora u dužini od 2.100 metara na glavnoj seoskoj saobraćajnici. Uz nasipanje postojećih puteva bilo je i novih proboja – ističu mještani dodajući da su, uz pomoć donatora, sagradili i modernu seosku kapelu.

Rekonstruisali vodovod star 40 godina

Radovan Lutovac ističe da su u Zagorju prošle godine uspješno izvedeni radovi i na sanaciji seoskog vodovoda starog četiri decenije.

– U okviru IFAD programa uspjeli smo da završimo rekonstrukciju seoskog vodovoda, koji je svojevremeno izgrađivan zahvaljujući velikom radu i ulaganjima mještana. Postavljeni su nove pumpe, ventili, sistem za hlorisanje i ostala oprema, tako da smo od vodovoda starog 40 godina dobili jedan od najmodernijih u čitavom regionu – kazao je Lutovac dodajući da su započeli i niz drugih akcija, kao što je postavljanje rasvjete, čime će se upotpuniti priča o Zagorju kao uspješnom selu.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply