Šahovski turniri za bolju integraciju OSI u društvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proteklih nekoliko dana je održano pet šahovskih turnira za djecu i mlade, uključujući i osobe sa invaliditetom, u opštinama Berane, Plav, Petnjica, Rožaje i Andrijevica, u organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Ekvivalent“ iz Podgorice, a uz logističku podršku i koordinaciju Šahovskog kluba „7. oktobar“ iz Podgorice.

Organizacijom ovih šahovskih turnira, uz donaciju šahovskih tabli za slijepe i slabovide osobe i softvera za slijepa i slabovida lica klubovima u tim gradovima, smatramo da smo dali doprinos integraciji OSI u sportske aktivnosti, i društvo uopšte.

Na ovaj način smo poslali poruku svim osobama sa invaliditetom da i oni mogu biti ravnopravni u sportu sa drugima, ali smo ih isto tako i osnažili, kako bi i sami postali aktivni učesnici sportskih dešavanja.

Na pomenutim turnirima je učešće stotinak mladih šahista, a pobjednici ovih pet turnira će početkom septembra imati priliku da igraju simultanku sa IBCA svjetskim paraolimpijskim prvakom u šahu za osobe sa smetnjama u vidu, Predragom Nikačem, u Podgorici.

Ovi turniri su se organizovali kroz projekat „Naš potez“, koji NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana realizuje u partnerstvu sa NVO ”Ekvivalent” iz Podgorice, a finansira se sredstvima Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava za 2020. godinu.

Share.

About Author

Leave A Reply