SA AKADEMIJE U ČAST MARŠALA ŽUKOVA POSLATA PORUKA – NIKAD VIŠE ČIZMA FAŠIZMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U čast 125 godina od rođenja legendarnog sovjetskog i ruskog maršala Georgija Konstantinoviča Žukova, večeras je u beranskom Centru za kulturu održana svečana akademija pod nazivom „Nikad više čizma fašizma“.

Žukov, jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svjetskom ratu, krajem prošle godine dobio je spomen bistu u našem gradu, koja je na Dan heroja otadžbine Rusije otkrivena u Cvjetnom parku.

Predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac, naglasio je da ime maršala Georgija Konstantinoviča Žukova i danas moramo izgovarati sa dužnom pažnjom i poštovanjem, jer se, kako je kazao, odlikovao strogošću i gvozdenom disciplinom, koja je svojstvena samo velikim i istaknutim vojskovođama.

„Crvena armija – sinonim za pobjede u borbi nad zlom, koje je sa sobom nosila i nosi ideologija fašizma, bitke za Moskvu, Staljingrad, Lenjingrad, Bjelorusiju, Berlin vezuju se za ime Georgija Konstantinoviča Žukova… Bez obzira na sve što je prošao za vrijeme Staljina i Hruščova, ostao je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih ličnosti Sovjetskog Saveza“, rekao je o Žukovu prvi čovjek Berana.

Bogavac je istakao da danas, 125 godina nakon rođenja slavnog komandanta, moramo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku u vidu naziva ove akademije a to je – nikad više čizma fašizma.

„Novije generacije, ovakvim i sličnim manifestacijama, moramo podsjećati na zlo, koje je sa sobom nosio fašizam, kao i na ljude koji su dali svoj nemjerljiv doprinos u pobjedi nad njim. Patriotizam se gradi njegujući vrijednosti, koje sa sobom nose manifestacije ovog tipa“, rekao je predsjednik Bogavac i podsjetio da je beranski kraj dao svoje heroje u pobjedi u Velikom otadžbinskom ratu.

Predsjednik beranske organizacije boraca NOR-a, Petar Labudović,podsjetio je da je maršal Žukov dobitnik najvišeg priznanja Jugoslavije – Ordena slobode.

„To je odlikovanje bilo više čak i od ordena jugoslovenskog narodnog heroja, a dobilo ga je samo sedam ljudi tokom postojanja socijalističke Jugoslavije. To je potvrda koliko su naši narodi cijenili doprinos sovjetskih vojnika i vojskovođa u borbi protiv fašističkih zavojevača kojima ništa nije bilo sveto“, rekao je on.

Veličinu tih ličnosti, dodaje Labudović, posebno su njegovale i promovisale boračke organizacije, što i danas, sa ponosom čini boračka organizacija u Beranama, na čijem je on čelu.

„Nemamo pravo da zaboravimo nenadmašne komandante kakav je bio Žukov. On je ne samo simbol pobjede nad fašizmom, nego i duhovna gromada koja uliva samopouzdanje i malim narodima da imaju pravo na dostojanstven život lišen terora i ugnjetavanja velikih“, naglasio je Petar Labudović i dodao da se uloga maršala Žukova u Oslobodilačkom ratu ne može izmjeriti nikakvim mjerama ovoga svijeta, kao što se ne može izmjeriti naša ljubav prema ruskom narodu i njegovim dičnim sinovima ovjekovječenim vijencima slave i pobjede.

Iznoseći svoje viđenje lika i djela maršala Georgija Konstantinoviča Žukova, novinar i književnik Darko Jovović, kazao je da kroz pomen njegovog imena održavamo sjaj koji su Žukov i njemu slični podarili ljudskom rodu spremnom za velika djela, ali i rodu kome nije ni strano da zameće kavgu i priklanja se mračnim pokretima i ideologijama.

„Za nas u Beranama i na prostoru Vasojevića i Limske doline, koji baštinimo vjekovnu bratsku ljubav prema majci Rusiji, sjaj ličnosti i djela Georgija Žukova, je naše najsjajnije ogledalo i zavjet da se nikada ne odreknemo onih koji su pobijedili neman fašizma i, spasavajući obraz čovječanstvu ispisali najsvjetlije istorijske stranice zavedene pod šiframa pravde i jednakosti“, rekao je Jovović.

Za ovu priliku, pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program u kom su učestvovali jereji Miloš Cicmil i Stefan Milovanović, profesorice u Muzičkoj školi Dragana Popović i Natalija Djačenko, vokalna solistkinja Anja Boričić, učenik Muzičke škole Sergej Arsenijević, recitator Vasilije Lekić i guslar Siniša Petrić.

Cjelodnevi program obilježavanja 125 godina od rođenja ruskog maršala iz vremena Drugog svjetskog rata započeo je prijemom predsjednika i članova boračkih organizacija SOBNOR Crne Gore i OBNOR iz Kotora, Podgorice, Bijelog Polja i Berana, koji je priredio predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac.

Predsjednik Bogavac i potpredsjednik Opštine Darko Stojanović, tom prilikom su istakli važnost obilježavanja ovog, kao i svakog drugog datuma, koji podsjeća na mukotrpnu borbu protiv fašizma i veliku pobjedu koja slavi ideju slobode, tolerancije i različitosti. 

Bogavac je takođe naglasio da svaka boračka i druga organizacija koja djeluje u Beranama ima podršku lokalne samouprave, kao gradske kuće, za rad i aktivnosti koje sprovode prema svom planu.

Tokom dana delegacija Opštine Berane, Ambasade Rusije i boračkih organizacija položila je vijence na spomen obilježju maršala Georgija Konstantinoviča Žukova, u Cvjetnom parku.

Svečanu akademiju organizovali su Opština Berane i Organizacija boraca NOR-a Berane 1941 – 1945.  

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply