Rokovi za formiranje nove vlasti: Oktobarske promjene u Crnoj Gori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj se verifikuju mandati novoizabranim poslanicima trebalo bi da se održi najkasnije do 29. septembra.

To je predviđeno Ustavom kojim je propisano da je saziva predsjednik Skupštine prethodnog saziva i održava se najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Od datuma održavanja prve sjednice počinje da teče rok od mjesec dana u kome predsjednik države Milo Đukanović (DPS) treba da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

Novu skupštinsku većinu za sada čine tri opozicione koalicije – “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”. Do juče njihovi predstavnici nijesu počeli razgovore o pozicijama u novoj vlasti…, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Iz Koalicije “Za budućnost Crne Gore” televiziji Vijesti su rekli da sa kolegama iz saveza “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” intenzivno razgovaraju o predlogu za predsjednika Skupštine i da će se do formiranja prlamentarne većine naći najbolje rješenje.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine bira se predsjednik i potpredsjednici i Administrativni odbor, koji zatim odlučuje o ostalim kadrovskim rješenjima, odnosno, predlozima za formiranje drugih skupštinskih radnih tijela.

Sjednicom će predsjedavati najstariji poslanik novog saziva, a to je u ovom slučaju Miodrag Lekić, iz koalicije “Mir je naša nacija” a pomagaće mu najmlađi Maksim Vučinić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Predsjedavaće prvom sjednicom kao najstariji poslanik: Miodrag Lekić
Predsjedavaće prvom sjednicom kao najstariji poslanik: Miodrag Lekićfoto: Savo Prelević

S obzirom na to da je Državna izborna komisija (DIK) juče utvrdila konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 30. avgusta, Ustavom je predviđeno da sadašnji šef parlamenta Ivan Brajović zakazuje prvu sjednicu novog saziva – koja se mora održati najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Međutim, Poslovnik Skupštine daje kraće rokove: “Saziv na prvu sjednicu dostavlja se novoizabranim poslanicima narednog dana od dana podnošenja izvještaja Državne izborne komisije o sprovedenim izborima, a sjednica se održava najkasnije pet dana od dana upućivanja saziva poslanicima”.

To bi značilo da bi se konstitutivna sjednica mogla održati i 20. septembra.

DIK je juče, nakon proglašenja rezultata izbora dostavila izvještaj Skupštini, što znači da bi Brajović po Poslovniku danas mogao uputiti saziv a sjednica bi se mogla održati u nedjelju, odnosno utorak kao prvi radni dan u Skupštini.

Brajović
Brajovićfoto: Boris Pejović

Nosioci izbornih lista koje su obezbijedile parlamentarni status će o datumu sjutra razgovarati s Brajovićem. On ih je pozvao na konsultativni sastanak, nakon što je DIK objavila konačne rezultate.

Predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine.

“Predsjednik Crne Gore… predlaže Skupštini… mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora s predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”, piše u Ustavu.

Mandatar za sastav vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav Vlade. O programu mandatara i predlogu za sastav vlade Skupština odlučuje istovremeno.

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, koalicija “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata.

 Parlamentarni izbori 2020.
Parlamentarni izbori 2020.foto: Vijesti

Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija (SDP) dva. Po jednog predstavnika imaće Albanska lista “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu” i koalicija “Jednoglasno”.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine Demokratska partija socijalista osvojila je 36 mandata, Demokratski front 18, velika koalicija Ključ (DEMOS-SNP-URA) devet mandata, a Demokrate – “Pobjede ne podjele” osam mandata.

Mandati nakon parlamentarnih izbora 2016.
Mandati nakon parlamentarnih izbora 2016.foto: Vijesti

Socijaldemokratska partija imala je četiri mandata, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate po dva mandata, savez Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa po jedan mandat.

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović kazao je da su DIK, opštinske izborne komisije i birački odbori valjano sproveli sve radnje u izbornom procesu:

“DIK je sve svoje radnje izvršila onako kako je saopštila na početku izbornog procesa, u skladu s izbornim kalendarom”.

Ivanović
Ivanovićfoto: Savo Prelević

U skupštinskim klupama novog saziva Skupštine biće dosta političkih veterana, ali i novih lica.

Dobro poznata lica su uglavnom na poslaničkoj listi Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, dok se u koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, okupljenoj oko Demokratskog fronta, pored već afirmisanih političara, nalaze i javnosti manje poznati partijski funkcioneri.

Iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, najpoznatije “novo lice” je njen predvodnik Zdravko Krivokapić. Nova lica u Skupštini iz iste koalicije biće i doktor Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore, predsjednik opštinskog odbora Pokreta za promjene u Nikšiću Vladan Raičević, odbornica NOVE u Beranama Jelena Božović, funkcioner DNP-a Dragan Bojović, potpredsjednica OO Pokreta za promjene (PzP) Berane Jovanka Bogavac, sekretar izvršnog odbora GO SNP Dragan Vukić….

Rijetki među prvih 30 na poslaničkoj listi DPS-a koji nijesu bili u državnom parlamentu su predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, koji je nakon partijskog kongresa ušao u Predsjedništvo DPS-a, predsjednica kluba odbornika DPS-a u Skupštini Bijelog Polja Vesna Pavićević, predsjednik nikšićkog odbora partije Ivan Mitrović i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević.

Nova lica koalicije “Mir je naša nacija” u Skupštini biće predsjednik opštinskog odbora Demokrata Petnjica, ljekar Albin Ćeman, doktorka Tamara Vujović, nekadašnja potpredsjednica Opštine Herceg Novi i pomoćnica ministra zdravlja iz opozicije u Vladi izbornog povjerenja 2016.

Izvor: vijesti.me

Share.

About Author

Leave A Reply