POČELA ISPLATA DJEČJIH DODATAKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo je danas da je počela isplata dječjeg dodatka za djecu do navršene šeste godine, za roditelje koji su se prijavili u septembru.

Dodaci se isplaćuju u iznosu od 30 eura mjesečno, a za tu namjenu je obezbijeđeno 17,6 miliona eura na godišnjem nivou.

Prijave su počele 1. septembra u nadležnim centrima za socijalni rad, a za mjesec dana primljeno je više od 36 hiljada zahtjeva i donijet je isti broj rješenja, podsjećaju iz MFSS.

Povećani su i iznosi za djecu u stanju socijalne potrebe, u mjesečnom iznosu od po 44 i 60 eura, a ukoliko su na redovnom školovanju, primanje imaju do osamnaeste godine.

Iz MFSS podsjećaju da je Vlada ove godine obezbijedila i besplatne udžbenike za sve osnovce. Resorni ministar Milojko Spajić kazao je da je namjera Vlade bolji životni standard svih građana, naročito najmlađih, kao i uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu.

“Ovim putem želim da se zahvalim koleginicama i kolegama iz centara i ministarstva koji su uložili maksimalne napore da se ovaj projekat implementira bez problema. Da su centri za socijalni rad posvećeno radili, pokazuje podatak da su, poređenja radi, za jedan radni dan uradili približan broj prijemnih listova, odnosno zahtjeva za dječiji dodatak kao za pola mjeseca avgusta ove godine za sve postupke koji se rade kroz Socijalni karton”, istakao je ministar Spajić.

Dodao je da su svjesni da su se u nekom momentu stvorile i gužve ispred većih centara za socijalni rad, prije svega u Podgorici, ali da je i to riješeno otvaranjem novog punkta kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Ministar se zahvalio na kontinuiranoj podršci partnera iz UNDP-a i UNICEF-a, na ovom projektu, ali i u cjelokupnoj reformi sistema dječje i socijalne zaštite.

Iz MFSS su kazali da se podnošenje zahtjeva za djecu do navršene šeste godine života nastavlja i pozvali sve koji nisu podnijeli zahtjev da to i učine. Od dokumentacije je potrebna lična karta roditelja/staratelja i matični broj djece odnosno djeteta.

“Počela je i redovna isplata materijalnih davanja i usluga iz socijalne, dječje i boračke i invalidske zaštite za oktobar 2021. godine u ukupnom iznosu od: 8.093.275,66 eura, od čega je 1.059,570.00 za dodatak za djecu 0-6 godina”, zaključuje se u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply