PEČENE PAPRIKE I IDEJE ZA PRIPREMU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Crvene, žute ili zelene paprike – za ovaj recept nije bitno! Koristite one koje su vam ukusom i izgledom najprivlačnije, samo imajte na umu da što su mesnatije, to je bolje. Priprema je jednostavna, a mogućnosti za jelo i čuvanje raznolike, pa se ne suzdržavajte od pripreme većih količina.

Osnovni recept

  1. Paprike dobro operite i osušite
  2. Pecite ih cijele u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni, ili na žaru (što će rezultirati još boljim okusom).
  3. Paprike je potrebno okretati tako da se sa svih strana pojave mjehuri crne ili tamno smeđe boje.
  4. Kada su pečene, odnosno na prvi pogled zagorene, potrebno ih je prebaciti u bilo kakvu zdjelu s poklopcem ili vrećicu i držati zatvorene dok se ne ohlade (ovaj korak pripreme omogućit će lakše skidanje kožice).
  5. Ohlađenim pečenim paprikama odstranite kožicu, a po želji i peteljku i sjemenke, kako bi imali manje posla pri konzumaciji ili daljnjoj pripremi za neko drugo jelo.

Ovako pripremljene paprike, dovoljno je začiniti sa solju i paprom i spremne su za jelo. Odličan su prilog, najčešće mesu, ali i baza za različita jela. Hermetički zatvorene mogu stajati u frižideru i do nedelju dana.

Ideje za daljnju pripremu

  • Pečene paprike kao salata – dodajte malo svježeg sitno nasjeckanog peršuna i bijelog luka, te ulje i sirće.
  • Paprike punjene sirom – pečene paprike napunite omiljenim sirom i još jednom vratite u pećnicu dok se ne rastopi.
  • Namazi – pečenim paprikama dodajte orašaste plodove ili sjemenke, neko drugo povrće (pečene tikvice, patliđane i sl.), te začine po želji, izblendajte i mažite na prepečeni hljeb.
  • Zimnica – pečene (crvene) paprike pretvorite u ajvar ili ih spremite u staklenke sa dodatkom bijelog luka i začinskog bilja, te prelijte uljem i uživajte u njima cijelu godinu.
Share.

About Author

Leave A Reply