OPŠTINI BERANE DODIJELJENO NOVO VOZILO KROZ PROJEKAT FORS MONTENEGRA KOJI FINANSIRA EVROPSKA UNIJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kroz projekat Cross-border Green Deal (Prekogranični zeleni dogovor) nabavljeno je vozilo (MG) za potrebe Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Berane, pod sloganom  „Čist grad sad

Projekat Cross-border Green Deal  realizuje organizacija FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijom Evropski centar za prava manjina sa Kosova i Opštinom Berane, a mjesto realizacije obuhvata opštine Andrijevicu, Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjicu, Plav, Podgoricu, Kolašin, Mojkovac, Rožaje, Tuzi i Ulcinj u Crnoj Gori i opštine Peć, Istok, Klinu, Dečane, Junik i Đakovicu na Kosovu*.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija – Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU).

Opšti cilj projekta je doprinos poboljšanju zaštite životne sredine u prekograničnom regionu između Crne Gore i Kosova*.

Specifični ciljevi su:

-Jačanje kapaciteta institucija i ljudi u prekograničnom regionu za unapređenje upravljanja čvrstim otpadom;

-Podizanje nivoa svijesti u prekograničnom regionu o značaju zaštite životne sredine, unapređivanju upravljanja čvrstim otpadom i značaju reciklaže.

Glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i službe, obuke za njihove zaposlene, nabavku i postavljanje zelenih ostrva, seminare i prezentacije o dobroj praksi Evropske unije u upravljanju čvrstim otpadom,  istraživanje o strukturi otpada, ankete o ekološkoj svijesti i navikama stanovništva, prekograničnu konferenciju na temu unapređivanja upravljanja čvrstim otpadom, kampanu podizanja nivoa ekološke svijesti, publikacije, EKO karavane, promovisanje smanjenja upotrebe plastičnih kesa itd.

Share.

About Author

Leave A Reply