OPŠTINA I MINISTARSTVO PODIJELILI 100 PLASTENIKA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA IZ BERANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zajedničkom akcijom Opštine Berane i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podijeljeno je 100 plastenika u ovoj seriji, od planiranih 180, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije naše opštine.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac i ministar Aleksandar Stijović pozdravili su poljoprivrednike i poželili im sreću u radu i dobar rod.

Prije toga održan je sastanak u zgradi Opštine kojem su prisustvovali, osim predsjednika Opštine i ministra poljoprivrede, i predsjednik SO Berane Novica Obradović, sekretar za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Božo Premović, sekretar za projekte i investicije Sveto Mitrović, sekretar za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević, direktor Turističke organizacije Ivan Radević, menadžer Opštine Vladimir Đaković i pomoćnik u Sekretarijatu za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Milutin Mićović.

Na sastanku je bilo riječi o izgradnji Kuće poljoprivrede u Beranama, gdje će se pod jednim krovom naći sve poljoprivredne institucije kako sa državnog, tako i na lokalnom nivou.

„Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Opštinu Berane. Posebnu zahvalnost dugujemo zbog toga ministru Stijoviću. Predviđeno je da u toj Kući poljoprivrede budu i kancelarije opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu i Regionalna kancelarija MIDAS II. Realizacijom ovog projekta omogućiće se lakše ostvarivanje poljoprivrednih prava i subvencija poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac.

Ministar Aleksandar Stijović je naveo da i na ovaj način, dodjelom plastenika, svi zajedno radimo na unapređenju uslova za poljoprivrednike.

„Namjera ministarstva na čijem sam čelu jeste da se u narednom periodu više ulaže na sjever kako bi se podigao standard stanovništva”, rekao je ministar.

Sekretar za poljoprivredu Božo Premović naznačio je važnost ulaganja u poljoprivredu i predstavio plan i program rada Sekretarijata kroz mjere Agrobudžeta za 2021. godinu.

Prema njegovim riječima Opština Berane iz godine u godinu uvećava novčana sredstva za subvencije i mjere, a samim tim i broj mjera se uvećava.

„Ove godine kroz Agrobudžet realizovane su sledeće mjere: podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka, premije za priplodne junice u čistoj rasi, podrška za nabavku priplodnih junica, subvencije za setvu strnih žita, nabavka sadnica kontinentalnog voća, premije za otkup plodova maline, premije po pčelinjem društvu, premije uglednim poljoprivrednim proizvođačima, podrška opštim servisima u poljoprivredi, podrška upravljanju rizicima u poljoprivredi, subvencije za postojeće vodenice i njihovo održavanje, podrška razvoju turizma, nabavka softvera i opreme za izradu baze podataka, subvencije u plaćanju obaveza osiguranja poljoprivrednim proizvođačima i današnja mjera koju realizujemo, subvencija za nabavku plastenika“, kazao je Premović.

Ministru se zahvalio na posjeti i predsjednik Skupštine Novica Obradović, ističući da se nada nastavku i jačanju saradnje.

Rukovodstvo Opštine Berane je izrazilo spremnost za pomoć u rješavanju problema sa lutajućim grlima na državnom nivou. Bilo je riječi i o angažovanju vojske za probijanje puteva u ruralnom dijelu opštine.

Share.

About Author

Leave A Reply