NASTAVLJENI DANI ŠAHA, U TOKU MEMORIJALNI TURNIR U SPOMEN NA PREMINULE ŠAHISTE BERANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Memorijalni turnir u čast preminulih istaknutih beranskih šahista i šahovskih radnika, koji se danas održava u OŠ “Radomir Mitrović”, okupio je 37 šahista iz Crne Gore i Srbije, među kojima su i četiri fide majstora.

Na otvaranju turnira, u ime organizatora, šahovskih klubova “Berane” i “Gambit”, govorio je Miodrag – Dragan Mališić, koji je evocirao uspomene na poznate beranske šahiste koji nijesu sa nama, intermajstora Anta Rmuša, fide majstora Nikolu Božovića i Peđu Šekularca.

“Anto nas je kao jedan od najtalentovanijih šahista, ako ne i najbolji šahista sa ovih prostora, vrlo rano, prije 14 godina, napustio u svojoj 31. godini. Niz turnira koje je porodica Rmuš organizovala u sjećanje na njega, mi pokušavamo da nastavimo održavanjem ovog memorijalnog turnira… Pomenuo bih i ime Nikole Božovića, koji je preminuo u 59. godini. On je bio veliki pregalac, šahovski fide majstor, koji nije želio da igra za druge klubove, već je uvijek bio tu u Beranama, na raspolaganju svom klubu ŠK “Berane”… Podsjetio bih vas na još jednog našeg nedavno preminulog šahistu Peđu Šekularca. Kao veoma mlad dostigao je rejting do 2.200 bodova i održavao ga je godinama”, kazao je Mališić.

On se zahvalio porodicama pomenutih preminulih istaknutih šahista koji su došli na otvaranje ovog turnira, koji je dio manifestacije “Dani Šaha – Berane 2022”.

Za regularnost takmičenja zadužene su sudije Željko Obadović i Marijana – Maja Dakić.

Na memorijalu učestvuje i zavidan broj mladih šahista i šahistkinja, među kojima i polaznici škole šaha ŠK “Berane”.

Turnir se igra po švajcarskom sistemu, u devet kola. Tempo igre je deset minuta po igraču uz bonifikaciju od pet sekundi za svaki odigrani potez. Za takmičenje važe Pravila igre FIDE uz Aneks za ubrzani šah kao i pravilnici ŠSCG.

Manifestaciju “Dani šaha – Berane 2022”, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i Opštine Berane, u saradnji sa Šahovskim savezom Crne Gore, organizuju šahovski klubovi “Berane” i “Gambit”.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author