MUČI VAS STOMAK? OVE NAMIRNICE SADRŽE PRIRODNE PROBIOTIKE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedan od najvažnijih aspekata našeg zdravlja jeste naš mikrobiom – milijarde bakterija koje žive u našim crijevima.

Naučnici su ustanovili da su bakterijske kolonije u našim crijevima povezane sa najraznovrsnijim mogućim stvarima u vezi sa našim organizmom, od tjelesne težine do pojave medicinskih stanja poput astme ili akni, piše Tajm. 

Mikrobiom svakodnevno oblikujemo ishranom. Na primjer, namirnice bogate vlaknima doprinose rastu broja “dobrih” bakterija, koje zatim proizvode masne kisjeline koje se apsorbuju u naš krvotok, uzrokujući smanjenje upalnih procesa i jačanje imunološkog sistema. 

Osim vlaknima i brojnim drugim nutrijentima, namirnice na ovoj listi bogate su i prirodnim probioticima – bakterijama koje su vrlo slične onim koje se već nalaze u našim crijevima: 

Kisjeli kupus 

Zbog velike količine vlakana koju sadrži, ova namirnica biće takođe odlična za jačanje vašeg imunološkog sistema. 

Kisjeli krastavčići 

Krastavčići koji fermentišu u slanoj vodi, kojoj nije dodato sirće, sadrže osim probiotika i vitamine A i K, neophodne za funkcionisanje krvnih ćelija, kao i kalijum, koji je od velikog značaja za zdravlje srčanog mišića. Ipak, trebalo bi da imate na umu da ova namirnica može da sadrži veliku količinu soli. 

Jabukovo sirće 

Jedna studija iz 2009. godine pokazala je da jabukovo sirće doprinosi ubrzanju metabolizma i gubitku suvišnih kilograma, a takođe vraća nivo šećera u krvi u normalu. Međutim, prema savjetima stručnjaka, ne bi trebalo da konzumirate više od četiri supene kašike ove namirnice dnevno. 

Zrnasti sir 

Osim probiotskih kultura, ova vrsta sira takođe je bogata kalcijumom, koji je neophodan za jake kosti. 

Jogurt 

Još jedna namirnica bogata kalcijumom. Najbolje od svega jeste što ga možete konzumirati u kombinaciji sa svježim voćem. 

Parmezan 

Osim kalcijuma, parmezan sadrži i vitamin A, kao i vitamin B12, zadužen za održavanje dobrog stanja nervnog sistema, poboljšanje koncentracije, pamćenja i ravnoteže. 

Miso 

Uprkos tome što pasta koja se dobija od fermentisanih zrna soje često sadrži veliku količinu soli, takođe je bogata kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i proteinima. Koristite je za pravljenje supa ili marinada.

Izvor: b92.net

Share.

About Author

Leave A Reply