Lim postao najzagađenija rijeka u regionu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvi put nakon 22 godine trajanja tradicionalna i popularna “Limska regata” ove godine nije prošla kroz Bijelo Polje. Razlog je devastacija korita i obala Lima, zbog čega se organizator odlučio da zaobiđe Bijelo Polje i Berane.

Kako bi popravili stanje, ne samo pokušajem da se regata nastavi u drugom obliku već i da se preduzmu napori u očuvanju Lima, u subotu 26. juna u 11 sati startuje prva,,Limska eko regata”. Ovogodišnja regata organizuje se u čast Jezdimira Jezda Vujičića, poznatog zaštitnika rijeke Lim i jednog od osnivača “Limske regate”, koji je preminuo prije šest mjeseci.

-Otvaranje prve “Limske eko regate” biće upriličeno u Sutivanu, poznatom mjestu gdje se okupljaju rafteri. Ići će se do Kumanice, a onda će se spustiti do Prijepolja, do mjesta Lugovi u Brodarevu, gdje su organizatori pripremili druženje raftera iz Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Prijepolja, Brodareva i Priboja-kaže Dragoljub Simović iz Ekološkog pokreta “Prijepolje” i planinarsko-smučarskog kluba.

On dodaje da se svima mora skrenutu pažnja na rijeku Lim.

– Na latinskom Lim znači granica. To ova rijeka nikako nije, niti će ikad biti, dok ovako zeleno razmišljamo. Mi nijesmo svjesni koje bogatstvo s Limom posjedujemo. Nažalost, prema Limu se ne odnosimo s odgovornošću i 90 odsto smeća završava u njegovoj vodi, a onda nastaje više nego ružna slika – kazao je Simović.

Prvu “Limsku eko regatu” organizuju ekološka udruženja i rafting klubovi iz Bijelog Polja, Brodareva i Prijepolja, NVO,,Euromost” Bijelo Polje, Planinarsko -skijaški klub,,Kolovrat” Prijepolje, “Ekspanzija Brodarevo”, “Prijatelji Brodareva” i Ekološki pokret “Prijepolje”.

Organizatori pozivaju sve rafting klubove da učestvuju u prvoj “Limskoj eko regati” da se svi zajedno spuste kroz prelijepi kanjon Lima. Prva “Limska eko regata” biće prepoznata i po učešću velikog broja mladih raftera iz opština kroz koje prolazi Lim, a cilj je uključivanje mladih kroz rafting i splavarenje na Limu.

-Lim je simbol našeg grada, šaljemo svima poruku i ovom eko regatom da je ovo samo početak i nastavak naše borbe da sačuvamo rijeku. Proradio je ekološki aktivizam i sve ćemo uraditi da se nijedna rijeka ne uništava.Posebno je Lim u katastrofalnom stanju, najviše na području bjelopoljske opštine. Možda je i najzagađenija rijeka u regionu, a niko u gradu i državi ništa ne preduzima da se stanje promijeni – kazao je Almer Mekić, direktor “Euromosta”, dodajući da nadležni moraju početi s kaznenim mjerama da bi se shvatilo da je Lim u Drinskom slivu i kao takav da je interes Evropske unije.

Izvor: dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply