Kuvano vino po receptu Džejmija Olivera: Pitko i ukusno

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kuvano vino jedan je odimeljih napitaka tokom hladnih zimskih dana. Postoje različiti načini pripreme, a dobra vijest je što možete da kombinujete začine koje poželite.

Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver savjetuje da iscijedite sok klementine i limete, dodate štap vanile i lovorov list, pomiješate sa vinom, zagrijejete i uživate! On smatra da je njegova verzija kuvanog vina poput Božića u čaši koji se ne smije propustiti.

“To je predivno slavlje svih božićnih začina poput zvjezdastog anisa, cimeta i muskantnog oraščića. Ako imate neki začin koji obožavate, a nije nužno zimski, slobodno se poigrajte sa ukusima jer nećete pogriješiti”, savjetuje Džejmi Oliver.

Sastojci:

2 boce crnog vina,
2 klementine,
limeta,
300 g šećera,
6 klinčića,
štapić cimeta,
štap vanile,
3 lovorova lista,
muskantni oraščić,
2 zvjezdasta anisa

Priprema:

Sipajte u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuvajte dok smjesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.

Slobodno eksperimentišite sa ukusima

Da se sa začinima u kuvanom vinu može eksperimentisati, slaže se i poznata britanska kuvarica Nigela Lovson. U lonac s crnim vinom obvezno dodajte pomorandžu, cimet, zvjezdasti anis, med, ali i šoljicu jakoga crnog čaja (earl greya) i malo tamnog ruma. Nigela smatra da na ovaj način kuvano vino dobije poseban ukus.

Share.

About Author

Leave A Reply