KRV NESEBIČNO DAJU, A PROSTORIJA ZA RAD NEMAJU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos brojnim zahtjevima koje su predstavnici Društva dobrovoljnih davalaca krvi upućivali lokalnoj upravi i državnim institucijama tražeći da im se obezbijede odgovarajući uslovi za obavljanje redovnih aktivnosti, ova humanitarna organizacija i dalje egzistira praktično pod vedrim nebom. Podsjećaju da su njihove prostorije, koje su se nalazile u krugu Opšte bolnice, prije nekoliko godina obijene i potpuno uništene i da od tada nijesu uspjeli da pronađu adekvatne prostorije za rad.

– Danonoćno smo ukazivali da smo se nakon uništavanja starih i neuslovnih prostorija koje su se nalazile u oronuloj zgradi u krugu Opšte bolnice, praktično našli na ulici. Isticali smo da je nedopustivo da nam je na taj način uskraćeno da svoju humanu djelatnost obavljamo u skladu sa potrebama onih kojima je pomoć potrebna. Apelovali smo da je krajnje vrijeme da relevantni društveni činioci preduzmu odgovarajuće mjere kako bismo dobili adekvatne uslove za rad. Međutim, još uvijek se nalazimo praktično pod vedrim nebom, jer do prostorija ne možemo da dođemo. U takvim uslovima neophodnu i važnu dokumentaciju držimo u svojim kućama iz kojih i organizujemo brojne akcije dobrovoljnog davanja krvi. To je zaista sramota, jer u srećnim zemljama dobrovoljni davaoci krvi uživaju i ugled i privilegije. U nekim zemljama oni koji sto puta daju krv proglašavaju se počasnim građanima. Zato je krajnje vrijeme da nam određene institucije i društvo u cjelini pruže ruku pomoći, kako bismo stvorili uslove za normalan rad i održali kontinuitet uspješnosti jedne humane, i za zajednicu izuzetno potrebne organizacije – ističe Milan Mojašević, predsjednik beranskog Društva dobrovoljnih davalaca krvi, koje okuplja oko hiljadu članova.

Naveo je da su im ljudi iz Crvenog krsta povremeno ustupali svoju prostoriju kad se sprovode akcije dobrovoljnog davanja krvi, ali da to ne rješava stvar.

– Povremeno smo koristili prostorije Crvenog krasta kad smo sprovodili akcije dobrovoljnog davanja krvi. Međutim, mi smo od njih tražili da nam jednu od prostorija daju na stalno korišćenje, jer su naše organizacije srodne po onome čime se bave, ali nažalost, nijesmo naišli na razumijevanje – kazao je Mojašević.

On je dodao da je beransko društvo jedno od najaktivnijih u Crnoj Gori i da, pored otežavajućih okolnosti, nijednog trenutka nije prekidalo svoj rad. Podsjetio je da je stopa dobrovoljnog davalaštva krvi u Beranama iznad državnog prosjeka koji iznosi 2,8 odsto.

Odgovaraju brojnim pozivima građana

Iz beranskog Društva dobrovoljnih davalaca krvi ističu da danonoćno dobijaju pozive od brojnih građana koji traže da im se obezbijede određene količine krvi za one kojima je ova dragocjena tečnost zaista neophodna.

– Koliko je naše Društvo zaista važno najbolje znaju oni kojima smo izlazili u susret kad im je to bilo najteže, odnosno onda kad smo ugroženim građanima obezbjeđivali krv i tako im spašavali živote. Mnogi su nam za ono što radimo do neba zahvalni i mi smo ponosni na to. Zato se, uprkos brojnim teškoćama, trudimo da predano radimo na prikupljanju krvi i promovisanju ove humane aktivnosti, o čemu govore brojne nagrade i priznanja koja smo dobijali u minulom periodu – naveo je Mojašević.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply